Τέμπη: Να διακόψει τις συνεδριάσεις η Εξεταστική ζητούν συγγενείς θυμάτων – «Σεβαστείτε πως θρηνούν 57 οικογένειες τους αγαπημένους τους»

Επιστολή προς τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής απέστειλαν συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να διακόψουν τις συνεδριάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκριση που διεξάγεται ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας.

Την δήλωση, που υπογράφουν 29 συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, ανέγνωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλος.

Οι συγγενείς σημειώνουν αρχικά ότι «θα θέλαμε να εκφράσουμε τον ειλικρινή προβληματισμό μας αναφορικά με το χρόνο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και το χρόνο διενέργειας των συνεδριάσεων αυτής, συνθήκες που άμεσα επηρεάζουν το αποτέλεσμα-πόρισμα αυτής, που θα εκδοθεί».

«Από την έναρξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής Σας (23-11-2023) και μέχρι σήμερα και παρά τις προσδοκίες των πολιτών αυτής της χώρας και όλων ημών, είναι έντονη η εντύπωση, που τείνει να γίνει πεποίθηση, ότι δεν θα προκύψουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα» και υπογραμμίζεται πως «αντιθέτως διαβλέπουμε προσπάθεια συχνά δίχως νόημα διάχυσης πολιτικών ευθυνών διαφόρων πολιτικών προσώπων, που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί του Υπουργείου Μεταφορών. Διακρίνουμε μια τάση απόδοσης ποινικών ευθυνών σε μεμονωμένα μη πολιτικά πρόσωπα, τάση που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας».

Οι συγγενείς των θυμάτων επισημαίνουν ότι «δεν διαβλέπουμε καμία αξιόλογη προσπάθεια διερεύνησης ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και ως εκ τούτου, εκτιμούμε πως ελάχιστα πράγματα μπορεί να προσφέρει η Εξεταστική Επιτροπή στην ουσιαστική διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους, τονίζουν πως «σκόπιμο είναι να μην ξεχνάτε σε κάθε συνεδρίασή Σας πως σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, που θα μπορούσαν να είναι οι δικοί σας άνθρωποι. Να σεβαστείτε πως θρηνούν 57 οικογένειες τους αγαπημένους τους. Να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες αυτών, που μετ΄ επιτάσεως απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και όχι να ακούνε λόγια παρηγοριάς. Να αναλογιστείτε ότι είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι δεν φταίει η “κακιά ώρα” ή το ανθρώπινο λάθος και μόνο. Η φωνή αυτών των ανθρώπων δεν θα ακουστεί μόνο από κάποιους που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιόν Σας, αλλά θα συνεχίσει να ακούγεται και μετά το πέρας των συνεδριάσεών Σας και όπου αλλού απαιτηθεί. Παρά τον ανείπωτο πόνο μας, δεν θα αρκεστούμε σε καταγγελτικές δηλώσεις και εντυπώσεις. Θα απαιτήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες, εν προκειμένω από Εσάς, ό,τι δηλώνουμε με την παρούσα. Σταθείτε λοιπόν στο ύψος των περιστάσεων και των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων Σας».

Στη συνέχεια, οι 29 συγγενείς θυμάτων καλούν τα μέλη της Επιτροπής:

-Να διακόψετε τις συνεδριάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διεξάγεται ενώπιον του κ. Εφέτη Ανακριτή Λάρισας.

-Να ζητήσετε και να λάβετε αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας, να τα μελετήσετε με προσοχή και χρόνο, κατόπιν να επανακκινήσετε τις συνεδριάσεις σας.

-Να εξετάσετε και άλλους μάρτυρες με ουσιαστική συνεισφορά στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και να εκδώσετε κοινό πόρισμα

-Να εκδώσετε κοινό πόρισμα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ