Τα σενάρια για τις κάλπες – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για εκλογές

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να κλείνουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, αλλά στα κομματικά επιτελεία ήδη κυκλώνουν ημερομηνίες με τις επικρατέστερες Κυριακές για να στηθούν κάλπες να είναι η 18η και η 25η Σεπτεμβρίου. Ετσι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, αυτές θα μπορούν να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ, ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ, ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα πως στόχος του είναι να ολοκληρωθεί η τετραετία και να γίνουν οι εκλογές την άνοιξη του 2023. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζει πως τα κόμματα πρέπει να κινηθούν με προγραμματικό λόγο και όχι με ακραία πόλωση, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. «Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μια έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μια πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα, ανοίγοντας -για πολλούς- εκλογικό παράθυρο.

Είναι σαφές ότι η ηγετική ομάδα δεν θέλει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης, στρέφοντας τα βέλη κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ίσως είναι το κλειδί των εκλογικών εξελίξεων. Δηλαδή μια ενδεχόμενη ακραία πόλωση στους επόμενους μήνες, μέχρι τις κάλπες του 2023 -την ώρα μάλιστα που, μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η επενδυτική βαθμίδα- μπορεί να «τρέξει» τον πολιτικό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όπως υποστηρίζουν οι μυημένοι. Μέχρι τότε θα έχει φανεί αν θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κάτι που έχει να κάνει κυρίως με τη στάση της Τουρκίας και ενδεχόμενα απρόοπτα με πυρκαγιές, όπως πέρυσι τον Αύγουστο. Παράλληλα, και η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, θα έχει δείξει το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης- εκλογές

Προγραμματισμός

Μέχρι τότε, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον προγραμματισμό τους σε ό,τι αφορά τόσο το νομοθετικό έργο όσο και την ανάδειξη των κυβερνητικών πεπραγμένων. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στον κοινωνικό τομέα, όπου θα αναδειχθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα εργασιακά και την απονομή των συντάξεων ή τη μείωση των φόρων. Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται και το πρόγραμμα για τη δεύτερη τετραετία. Αλλωστε, από τον Ιούλιο και μετά, η κυβέρνηση εισέρχεται στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της θητείας της και είναι λογικό να «τρέχει» ο σχεδιασμός για τη δεύτερη τετραετία, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, όμως, οι ίδιες πηγές αποδοκιμάζουν την τοξικότητα που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πλήξει τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τον πολιτικό βίο με ένα σχέδιο «τραμπισμού αλά γκρέκα», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν. Μάλιστα, όπως σημείωσε μέσα στην εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές. Πρόκειται για ανήκουστο και εκτός κάθε τάξης -πολιτικής και συνταγματικής- αίτημα, το οποίο προσβάλλει βαθύτατα τη λαϊκή βούληση». Και προσέθεσε πως «φαίνεται ότι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η αμφισβήτηση της ομαλότητας, η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και η δημιουργία συνθηκών τοξικότητας».

Δύο κάλπες

Σε κάθε περίπτωση, στην ηγετική ομάδα κινούνται με στρατηγική δύο γύρων, ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν την πρώτη Κυριακή, κατά την οποία οι εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφορά, ώστε να πάνε στη δεύτερη Κυριακή, εφόσον βέβαια δεν έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη που θα πραγματοποιηθεί με το μπόνους των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα. Αλλωστε, η Ν.Δ. καταγράφει σαφή διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ακόμα δεν έχουν τεθεί τα διλήμματα, αφού δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Ηδη κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη σταθερότητα και την ασφάλεια και στην οπισθοδρόμηση. «Θα ψηφίσουν μια κυβέρνηση Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή μια κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα και συγκυβερνήτη τον Γιάνη Βαρουφάκη, επιστρέφοντας στο 2015;», προσθέτουν οι ίδιοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, αναμένεται από την πρώτη Κυριακή των εκλογών να θέσει το εκλογικό διακύβευμα, διεκδικώντας τη μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, αφού γνωρίζει πως ένα ισχυρό ποσοστό αποτελεί τον βατήρα για τη διεκδίκηση ακόμα και της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Το think tank του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο επίκεντρο της προεκλογικής προετοιμασίας

Σε τροχιά προεκλογικής εκστρατείας και επισήμως θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από ένα μπαράζ κομματικών συσκέψεων, κατά τις οποίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τα διλήμματα των επικείμενων εκλογών. Ανισότητες, ακρίβεια, κοινωνικό κράτος και δημοκρατία μπαίνουν στην αιχμή του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ορισμό του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως επικεφαλής του τομέα να δείχνει αφενός τη ριζοσπαστική κατεύθυνση που επιδιώκεται να έχει το εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα και αφετέρου την αναβάθμισή του ως εργαλείου στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια στελέχωσης ψηφοδελτίων, με τις βασικές φιλοδοξίες της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να είναι η μεγάλη ανανέωση και η ενίσχυση του τεχνοκρατικού προφίλ. Το κοινό «κλειδί», λοιπόν, που αναδεικνύεται τόσο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όσο και για τη διαμόρφωση του προγράμματος φαίνεται να είναι το think tank του κόμματος, το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ από τις καθιερωμένες νόρμες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζουν στο έλλειμμα αξιοπιστίας τη βασική αδυναμία που τους κρατά σε τροχιά χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων, η κύρια πηγή νέων υποψηφιοτήτων έχει αποφασιστεί να είναι το think tank του κόμματος, που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες και πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει ασχολούμενα με διάφορα κοινωνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις εισηγήσεις του επικοινωνιακού του επιτελείου να ξεκινήσει η ανακοίνωση (ή η διαρροή) υποψηφιοτήτων, εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει λίγο χρόνο ακόμη, προκειμένου οι δημοσιοποιήσεις να γίνουν πιο μαζικά και έτσι να σηματοδοτηθεί με πιο έντονο τρόπο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν ριζοσπαστικό τεχνοκρατισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξαιρετικά πιθανές επιλογές, οι οποίες δεν διαψεύδονται, θα πρέπει να θεωρούνται οι καθηγητές Οθων Ηλιόπουλος (Ιατρική Σχολή, Χάρβαρντ), Γρηγόρης Γεροτζιάφας (Ιατρική Σχολή, Παρίσι), Νίκος Φαραντούρης (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ειδικευμένος στην ενέργεια), Δημήτρης Χριστόπουλος (κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου) και Κωστής Παπαϊωάννου (πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου). Ηδη οι Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης και Μιχάλης Καλογήρου μιλούν με πιθανούς υποψηφίους και «μαζεύουν» διαθεσιμότητες. Τα εν λόγω στελέχη, με το κομματικό κύρος που τα περιβάλλει (γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής, αναπληρωτής γραμματέας και διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα – δεν θα είναι υποψήφιοι) θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν τις τριβές

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που «σκανάρει» ονόματα υποψηφίων

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη, αφού δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οι εθνικές κάλπες δε θα αργήσουν να στηθούν. Η προετοιμασία, δε, κινείται σε δύο άξονες, στα πρόσωπα και στο πρόγραμμα, με το βάρος να πέφτει, αντίστοιχα, στις επιτροπές ψηφοδελτίων υπό τον Ευάγγελο Αργύρη και προγράμματος υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη.

Το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα στο εξής αναμένεται να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που θα γίνει τη Δευτέρα. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, έχουν καταλήξει. «Εκλογές πρέπει να γίνουν», λένε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν παράγει έργο και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών.

Αντ’ αυτού, έχει κατεβάσει τα μολύβια -τουλάχιστον πολλοί υπουργοί της- και «ανοιγοκλείνει» μόνη της το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επιχειρώντας να χρεώσει μια τέτοια δική της απόφαση στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προσέχουν πολύ τη διατύπωση. Δεν ζητούν εκλογές, γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να τις επιβάλουν, και δεν θέλουν να εκτεθούν αν σε έναν μήνα από τώρα, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός επικαλεστεί τα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία ή οτιδήποτε άλλο για να μην προχωρήσει σε κάλπες.

Με κάθε ευκαιρία, ωστόσο, τονίζουν ότι αυτές πρέπει να γίνουν, αφού «η κυβέρνηση έχει αποτύχει» και «η χώρα οδεύει ολοταχώς προς συνθήκες αστάθειας», όπως λένε. Σε κάθε περίπτωση, στο κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη θέλουν να είναι έτοιμοι όποτε και αν προκηρυχθούν εκλογές. Γι’ αυτό και σκοπεύουν στα τέλη Αυγούστου, ή το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει τα ψηφοδέλτια και το πρόγραμμά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σκοπός τους είναι το μεγαλύτερο μέρος (περί το 80%) των ονομάτων που θα κοσμήσουν τα ψηφοδέλτιά τους να έχει κλείσει μέσα στον Ιούλιο, με απώτερο στόχο εξάλλου οι υποψήφιοι να αρχίσουν να «κυνηγούν» την εκλογή τους. Και επειδή στα αστικά κέντρα υπάρχει υπερπληθώρα υποψηφίων για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, το βάρος δίνεται τώρα κυρίως στις περιοχές της περιφέρειας, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί βουλευτής (συνήθως ο νυν βουλευτής), με αποτέλεσμα πολλοί να αποθαρρύνονται να μπουν στην κούρσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στοίχημα αποτελεί μέσα στον Ιούλιο να διατυπωθούν και οι βασικές αιχμές του εκλογικού προγράμματος, αυτές που θα αποτελέσουν την προμετωπίδα του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι περιφερειακές ημερίδες, με εκείνη που προγραμματιζόταν για χθες Σάββατο στη Λάρισα για τα αγροτικά να μεταφέρεται για την προσεχή Τετάρτη, προκειμένου να μπορέσει να είναι παρών ο Ν. Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, στην ημερίδα θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, όπως μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, με ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη γεωργία, επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου τώρα και πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ