Τα δύο σενάρια για αναβολή των εκλογών στην Τουρκία – Η ανάλυση του Σωτήρη Σέρμπου στον Realfm 97,8

«Ενδεχομένως και ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει και σίγουρα θα υπάρξει μια συνεννόηση στο ζήτημα των εκλογών και με τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Μπαχτσελί» δήλωσε σχετικά με τα σενάρια αλλαγής της ημερομηνίας των εκλογών στην Τουρκία, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, από την μεγάλη αναβολή έως την αναβολή λίγων μηνών.

«Ο Ερντογάν αν θέλει να πάει σε παράταση ειδικά μετά τις 18 Ιουνίου θα πρέπει να επικαλεστεί άλλο άρθρο του Συντάγματος, όσον αφορά φυσική καταστροφή. Ο Ερντογάν θα τον βρει τον τρόπο αν θέλει να προχωρήσει σε αναβολή. Νομίζω αυτή τη στιγμή ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά. Υπάρχουν ζητήματα λειτουργικά σε όλες τις πληγείσες περιοχές, κατά πόσο θα ήταν έτοιμες για εκλογές. Νομίζω θα περιμένουν να καταγράψουν το κλίμα και τη στάση της κοινής γνώμης και εδώ υπάρχουν δύο σενάρια» περιέγραψε.

«Το ένα σενάριο, είναι αν υπάρξει αναβολή να μην είναι τόσο μεγάλη. Να προκριθεί το σενάριο του φθινοπώρου. Όταν έχουμε τέτοιου επιπέδου κρίσεις και ουσιαστικά μιλάμε για έναν σεισμό που είναι ο μεγαλύτερος στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, πολλές φορές ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας εθνικής ενότητας. Δεν υπάρχει χώρος για διαιρέσεις και συγκρούσεις. Το δεύτερο που ευνοεί τον κ. Ερντογάν, το είχαμε συζητήσει και παλιότερα, ότι η αντιπολίτευση – η συμμαχία των 6 κομμάτων- δεν έχει κατεβάσει ακόμα υποψήφιο. Τον περιμέναμε στις 13 Φεβρουαρίου και δεν συνέβη λόγω συνθηκών» τόνισε ο κ. Σέρμπος.

«Στην περίπτωση που πάμε σε αναβολή και ανάλογα με τι θα γίνει με τον Ιμάμογλου, θα μπορούσε ένας “αντι-Ερντογάν” να αξιοποιήσει αυτό που συνέβη, να το συνδέσει με το ’99 και να υπάρξει ένα αφήγημα. Δεν βιάζομαι να τελειώσω τον Ερντογάν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που λέμε “πολύ σκληρός για να πεθάνει”» σχολίασε.

«Ο Ερντογάν θυμάται τα μαθήματα του ’99, τους λόγους που οδήγησαν στην άνοδό του στην εξουσία. Θα τα μετρήσει όλα αυτά. Αν θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένος και από πάνω, μην θεωρείτε οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο ή λίγο αργότερα. Πρέπει να ζυγίσει και τον παράγοντα οικονομία» συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ