Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Μια… ντουζίνα ανοιχτά μέτωπα έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλεται ισχυρή προσπάθεια να οικοδομηθεί όλη η πολιτική και οικονομική επιχειρηματολογία πάνω στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί για άρση των αδικιών όπως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε.

Ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από τα όσα είπε στη χθεσινή συνέντευξή του (Έθνος) επιχειρεί πλέον να αποσυνδέσει την όποια νέα βοήθεια με το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου μνημονίου, αν και η κυβέρνησή του έχει ακόμη να περάσει από πολλές «εξετάσεις» της τρόικας, η οποία έρχεται στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων που δεν ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω της εμπλοκής με τα αμυντικά συστήματα. Η επιχειρηματολογία, ωστόσο, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στους κόλπους των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά δείχνει ότι πλέον γίνονται δειλά δειλά οι πρώτες συζητήσεις και για τη μετά τρόικα εποχή.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η αναταραχή που προκλήθηκε χθες από την αποκάλυψη της Realnews ότι πλέον έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» στον ΟΣΕ.

Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα των αμυντικών συστημάτων που πονοκεφαλιάζει την Αθήνα, η οποία πρέπει να απαντήσει μέσα στην εβδομάδα στο άκομψο e-mail της τρόικας με το οποίο «έδειχνε» και την προοπτική του λουκέτου για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Ο πρωθυπουργός, αν και απέφυγε κάθε αναφορά από τη ΔΕΘ στο θέμα, επιμένει ότι η χώρα δεν θα μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία και σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα επιχειρήσει να στείλει μία -όχι μόνο οικονομική- αλλά και πολιτική απάντηση στην τρόικα για τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η αμυντική βιομηχανία.

Στα ανοιχτά μέτωπα συγκαταλέγεται, επίσης, ο νέος κώδικας των δικηγόρων που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στον κλάδο αλλά και μεταξύ των βουλευτών -πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το δικηγορικό σώμα.

Η εβδομάδα που ξεκινά θα κρίνει πολλά και στο θέμα της παιδείας. Στις έξι το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το νέο Λύκειο. Δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται σε αναβρασμό, οι τοπικές ΕΛΜΕ έστω και με αμφισβητήσιμες πλειοψηφίες ψηφίζουν υπέρ των επαναλαμβανόμενων απεργιών και το αρμόδιο υπουργείο επιλέγει να μη σηκώσει τους τόνους πριν δει τις διαθέσεις της ΟΛΜΕ σε κεντρικό επίπεδο. Και παρά τα όσα είπε χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος (Τύπος της Κυριακής) ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης, η αλήθεια είναι πως το «χαρτί» αυτό βρίσκεται στο τραπέζι των επιλογών, εάν η κατάσταση φτάσει στα άκρα και δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα με μια απεργία διαρκείας στα σχολεία που μπορεί, μάλιστα, να έχει και μεγάλη συμμετοχή.

Εντός του Σεπτεμβρίου καταργείται η δημοτική αστυνομία, ενώ προχωρούν έως το τέλος του μήνα, με νομοθετική παρέμβαση, καταργήσεις και συγχωνεύσεις τουλάχιστον 20 φορέων του Δημοσίου.

Ο κ. Σαμαράς έκοψε κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, στέλνοντας μήνυμα προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, λέγοντας πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για «δολιοφθορά» και όχι για «ατύχημα». Ωστόσο, και ο ίδιος γνωρίζει πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει στα όρια τους και η επόμενη περίοδος θα κρίνει πολλά, καθώς η κυβέρνηση καλείται να καταρτίσει νέο μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμό για το 2014.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ