Τα 10 «κλειδιά» στον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Ποιοι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο και ποιοι όχι

Η «R» αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τι αλλαγές φέρνει στο οικογενειακό δίκαιο για να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών με γονείς του ίδιου φύλου.

Γκιουλέκας για ομόφυλα ζευγάρια: Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο – Δεν πείστηκα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Mε το σχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία να έχει μπει για τα καλά στη δημόσια συζήτηση και τα κόμματα να παίρνουν θέση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει το νομοσχέδιο την Τρίτη, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου, ώστε μέσα στον Φεβρουάριο να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Μητροπολίτης Γαβριήλ για ομόφυλα ζευγάρια: Βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας το νομοσχέδιο – Η απάντηση στον Μαρινάκη

Η ηγετική ομάδα δεν θέλει να εκκρεμεί άλλο το θέμα και έτσι θα φέρει μία εβδομάδα πιο μπροστά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθεί εκτός των άλλων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ισότητα του γάμου θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στη συνέχεια, μετά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή και επανέλαβε ότι σε αυτά τα θέματα, που είναι σημαντικά για πολλούς ανθρώπους, δεν θα πρέπει να διχαστεί η ελληνική κοινωνία και για τον λόγο αυτόν δεν έχει επιβάλει κομματική πειθαρχία. «Μέχρι στιγμής είχαμε μια πολύ υγιή συζήτηση στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι εξηγήσαμε το θέμα της ισότητας του γάμου, αλλά και της προστασίας των δικαιωμάτων αυτών των παιδιών, τα οποία υπάρχουν ήδη. Είναι γεγονός. Και στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα νομοθετηθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο σύντομα».

Μαρινάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά στο τέλος της ημέρας θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

Η Realnews αναδεικνύει τους δέκα βασικούς άξονες της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τι επιδιώκει να λύσει με βάση την ισότητα και τα δικαιώματα των παιδιών. Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο:

  • Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Ελληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
  • Δεν επεκτείνεται το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, πόσο μάλλον σε ζευγάρια εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο λύνει διαχρονικά ζητήματα, καθώς σήμερα:

  • Αν πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί πάει σε ίδρυμα ή μακρινούς συγγενείς.
  • Αν πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν έχει δικαίωμα σε κληρονομιά.
  • Αν το παιδί πάει στο νοσοκομείο, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να το φροντίσει.
  • Αν χωρίσουν οι γονείς, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν έχει υποχρέωση ανατροφής, ενώ ο αναγνωρισμένος μπορεί να φύγει με το παιδί.

Έτσι, πλέον, αυτά τα παιδιά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ακόμα λύνει και επιμέρους ζητήματα:

Τα παιδιά Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό εντός ομόφυλων οικογενειών δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ή να αναγνωριστούν ως τέκνα, διότι το πιστοποιητικό γέννησής τους αναγράφει ως γονείς δύο συζύγους του ιδίου φύλου και άρα απορρίπτεται η μεταγραφή τους στο ληξιαρχείο. Πλέον, με το νομοσχέδιο, θα αναγνωριστούν γάμοι και παιδιά του εξωτερικού.

Παράλληλα:

  • Δεν γίνεται καμία αναφορά στο γονέας 1/γονέας 2 (παραμένει το πατέρας / μητέρα). Ανδρας και γυναίκα παραμένουν τα δύο φύ- λα και δεν ανοίγουν παραθυράκια για μελλοντικές αλλαγές στον αριθμό των φύλων.
  • Δεν τροποποιείται το πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει ακόμα μια σειρά άρθρων και μεταβατικές διατάξεις για γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό και σύμφωνα συμβίωσης στο εσωτερικό, αλλά και για εργασιακά δικαιώματα.

Να σημειωθεί πως κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης στην Πειραιώς, επεσήμαναν, όσον αφορά το θέμα της τεκνοθεσίας, πως καλό είναι τα παιδιά που μπορεί να υιοθετηθούν να είναι σε μια ηλικία που θα μπορούν να καταλάβουν τα δεδομένα και το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, μετά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, μπορεί να γίνουν δεκτές και κάποιες ακόμα προτάσεις, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας της ρύθμισης.

Δείτε εδώτο δημοσίευμα της Realnews

Ποιοι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο και ποιοι όχι

Στην Πειραιώς θεωρούν πως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, 115 βουλευτές από τους 158 που αριθμεί η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υπερψηφίσουν, ενώ αρκετοί από τους διαφωνούντες φαίνεται πως θα επιλέξουν την αποχή

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και το διήμερο «φροντιστήριο» στην Πειραιώς την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη, έχει πλέον πλήρη εικόνα για τη στάση των «γαλάζιων» βουλευτών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία, εστιάζοντας όμως στην ευθύνη που έχουν τα μέλη της κυβέρνησης και ιδίως οι υπουργοί. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό η στάση των μελών της κυβέρνησης σε αυτό το νομοσχέδιο θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

Έτσι, η ηγετική ομάδα έχει κάνει μια πρώτη χαρτογράφηση, ενώ στόχος είναι να πειστούν και άλλοι βουλευτές, αφού αρκετοί φαίνεται να άλλαξαν στάση και θα ψηφίσουν τελικά τη ρύθμιση.

Στην Πειραιώς θεωρούν πως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, 115 βουλευτές από τους 158 που αριθμεί η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υπερψηφίσουν, ενώ αρκετοί από τους διαφωνούντες φαίνεται πως θα επιλέξουν την αποχή. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τούς έδωσε αυτή τη διέξοδο.

Στίγμα

Πρώτος-πρώτος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο είναι ο Μάκης Βορίδης. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας φαίνεται πως θα επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία, ώστε να μην προκαλέσει πρόβλημα. Ήδη, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην τοπική οργάνωση της Ν.Δ. στην ανατολική Αττική, έδωσε το στίγμα του: «Δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη. Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε, συντεταγμένα, την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση». Αλλωστε, ούτε στη συνάντηση των βουλευτών στην Πειραιώς έδωσε το «παρών», αφού δεν ήθελε να σηκώσει περαιτέρω τους τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές Θάνος Πλεύρης, Αννα Καραμανλή, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλης Γιόγιακας, Νίκος Βλαχάκος, Κώστας Γκιουλέκας, Μίλτος Χρυσομάλλης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Βλάσης, Μάνος Κόνσολας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιώργος Καρασμάνης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Στέφανος Γκίκας και Νότης Μηταράκης.

Βέβαια, κάποιοι από αυτούς τους βουλευτές που δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή μπορεί να επιλέξουν και την αποχή, αντί να καταψηφίσουν, για να ενισχύσουν έτσι την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και εκπλήξεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σοβαρές ενστάσεις έχουν οι Στέλιος Πέτσας, Αγγελος Συρίγος, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος, Γιώργος Βλάχος, Χρήστος Μπουκώρος, Βασίλειος Υψηλάντης, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Θανάσης Καββαδάς, Λάκης Βασιλειάδης, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Γιάννης Τραγάκης, Σταύρος Παπασωτηρίου, Σπύρος Κουλκουδίνας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ζεμπίλης, Δημήτρης Κούβελας και Τάσος Δημοσχάκης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως, όταν έρθει η ώρα, κάποιοι δεν θα υπερψηφίσουν.

Ήδη ο Στράτος Σιμόπουλος, που ήταν αρνητικός, ξεκαθάρισε πως «παρά τη διαφωνία μου επί της αρχής, δεν επιθυμώ να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση», με πολλούς να σημειώνουν πως ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης θα απέχει από την ψηφοφορία.

Ανάμεσα στους βουλευτές που φαίνεται πως πείστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις εξηγήσεις που δόθηκαν, είναι μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, η Ζωή Ράπτη, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης και Θανάσης Μπούρας, ο Κώστας Τσιάρας, η Ασημίνα Σκόνδρα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Νεοκλής Κρητικός, ο Χρήστος Καπετάνος, ενώ ο Μακάριος Λαζαρίδης, που είχε ενστάσεις στο θέμα της τεκνοθεσίας, ξεκαθάρισε στη δεύτερη συνάντηση των βουλευτών στην Πειραιώς ότι θα υπερψηφίσει, όπως και η Τζίνα Οικονόμου.

Όσον αφορά τους υφυπουργούς, η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Σταύρος Κελέτσης κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και πως, όταν έρθει η ώρα, θα τοποθετηθεί στη Βουλή. Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για το θέμα της αποχής από την ψηφοφορία. «Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και στους υπουργούς να απέχουν;», διερωτήθηκε, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως ο Αντ. Σαμαράς το 2015 απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.

«Μασάζ»

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου υπάρχει ακόμα πολύ χρόνος και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το επόμενο διάστημα κάποιοι ακόμα βουλευτές μπορεί να αλλάξουν άποψη. Μάλιστα, δεν αποκλείονται και τετ α τετ βουλευτών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος εδώ και καιρό είναι σε επαφή όχι μόνο με μέλη της κυβέρνησης, αλλά και με βουλευτές, ειδικά με αυτούς που αντιδρούν στο νομοσχέδιο. Παράλληλα, στην Πειραιώς, τόσο η γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα όσο και ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης είναι σε ανοιχτή γραμμή με συναδέλφους τους.

Ενημέρωση

Η ολοκλήρωση της διήμερης ενημέρωσης των βουλευτών βρήκε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ικανοποιημένη, κυρίως γιατί, παρά τις όποιες διαφωνίες, η ανταλλαγή επιχειρημάτων ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης που εισηγήθηκαν το νομοσχέδιο και τους διαφωνούντες βουλευτές δεν ξέφυγε.

Ο Κ. Καραγκούνης την πρώτη ημέρα και ο Θ. Πλεύρης τη δεύτερη κατέθεσαν αντιπρόταση προκειμένου να αποφευχθεί το δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα προστασίας των παιδιών μπορεί να λυθεί είτε μέσω της ήδη ψηφισμένης ρύθμισης του αστικού κώδικα για την επιτροπεία ανηλίκων είτε με νέα ρύθμιση στο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης. Ειδικά τη δεύτερη ημέρα υπήρξε επί της συγκεκριμένης πρότασης εκτενής «νομικός» διάλογος ανάμεσα στον Θ. Πλεύρη και την καθηγήτρια Αικατερίνη Φουντεδάκη. Η «αντιπαράθεσή» τους διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, με την Αικ. Φουντεδάκη να υποστηρίζει πως η αντιπρόταση δεν επιλύει το θέμα των δύο γονέων. «Μα, αυτό ακριβώς είναι αυτό με το οποίο διαφωνώ», είπε ο Θ. Πλεύρης. Οι στιγμές έντασης δεν έλειψαν, ιδιαίτερα κατά την πρώτη συνεδρίαση, στην οποία ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης.

Κάποια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος είπε ότι η ρύθμιση υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. «Ναι, ναι, κάθε μέρα αυτό λέγαμε», απάντησε με δηκτικό ύφος ο υφυπουργός Στ. Κελέτσης ενώ ο βουλευτής Λακωνίας Θ. Δαβάκης φώναξε: «Αν το λέγαμε κιόλας, τότε σίγουρα δεν θα ήμασταν εδώ». Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Θ. Δαβάκης φώναζε ότι πληροφορήθηκε για το νομοσχέδιο από το ΤikΤok του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στον βουλευτή Επικρατείας Γιώργο Σταμάτη, ο οποίος στηρίζει το νομοσχέδιο, και τους Β. Γιόγιακα, ο οποίος δεν θα ψηφίσει, και Γ. Βλάχο. Ο Γ. Σταμάτης είπε ότι, αν και δεν έχει κατέβει με σταυρό και σέβεται την άποψη των υπολοίπων, πιστεύει ότι η ρύθμιση θα έπρεπε να εμπεριέχει και διάταξη για παρένθετη μητρότητα στα ομόφυλα ζευγάρια. «Να πούμε τότε στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό, για να τα λες πιο άνετα», φώναξε ο Β. Γιόγιακας, ενώ, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την τοποθέτηση Σταμάτη, ο Γ. Βλάχος ζήτησε να σταματήσουν τα λογύδρια.

Δημοψήφισμα προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος

Υπέρ ενός δημοψηφίσματος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή στη Νέα Μάκρη, κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Όπως είπε, «η Ιεραρχία θα συνέλθει μετά από δύο-τρεις μέρες (σ.σ.: την Τρίτη) και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να πάρει θέση, ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς μπορεί να εκφράσει τη θέλησή του. Στο τέλος, είναι ο κόσμος τι θα αποφασίσει, ο λαός μας». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα, επισημαίνοντας πως θα ήταν και αυτό μια επιλογή. Στον Αρχιεπίσκοπο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας πως τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Ο Π. Μαρινάκης τόνισε πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνησης στην Εκκλησία. «Προφανώς και ακούμε με απόλυτο σεβασμό συνολικά τις απόψεις, γιατί η συμβολή της είναι διαχρονική και ειδικά σε περιόδους κρίσεων για τη στήριξη των πολιτών. Στη χώρα μας, όμως, τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα». Οπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνει».

Δείτε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ