Η προετοιμασία για το κρίσιμο ταξίδι Γεραπετρίτη στην Τουρκία – Η σύσκεψη με Δένδια – Φλώρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας  μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πρόκειται να έχουν σύσκεψη στο ΥΠΕΞ την Παρασκευή ενόψει της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Αθήνα δίνει πολύ μεγάλη σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια ενόψει του ταξιδιού του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr την Παρασκευή πρόκειται να λάβει χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Νίκο Δένδια και τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η σύσκεψη κρίθηκε απαραίτητη για πολλούς λόγους. Καταρχάς προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να μεταλαμπαδεύσει τις πολύτιμες γνώσεις που έχει αποκομίσει από τα 4 χρόνια εμπειρίας του ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας είχε διαχειριστεί πολλές δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ενώ αξιομνημόνευτη είναι η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιχείρησε να του στήσει δημόσια παγίδα. Ο Ν. Δένδιας τότε βγήκε στην αντεπίθεση εκθέτοντας το σύνολο του τουρκικού αναθεωρητισμού προτάσσοντας παράλληλα τις ελληνικές θέσεις οι οποίες εδράζουν στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα αναλυθούν εις βάθος όλα τα ζητήματα που αναμένεται να θέσει η Άγκυρα  και ταυτόχρονα να αναζητηθεί η φόρμουλα για να επικοινωνηθούν οι ελληνικές θέσεις, χωρίς όμως να διαταραχθεί το κλίμα ηρεμίας που έχει επέλθει στο Αιγαίο μετά την αποχή της Τουρκίας από την πολιτική των προκλήσεων του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παράλληλα, έχοντας την πολύτιμη εμπειρία των 4 χρόνων στον ανώτατο βαθμό της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει διαχειριστεί ουκ ολίγες κρίσεις, με μεγαλύτερες αυτές στον Έβρο και την έξοδο του Oruc Reis. Επιπλέον είναι αυτός που έχει προωθήσει την αμυντική διπλωματία της χώρας με μπαράζ ταξιδιών και διαπροσωπικών επαφών στις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύοντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πραγματικό πυλώνα σταθερότητας κι έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο με τον οποίο όλοι θέλουν να συνεργαστούν.

Στη σύσκεψη υπό τον Γιώργου Γεραπετρίτη αναμένεται να καταθέσει τις απόψεις του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τις προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να τεθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες μπορούν να εκκινήσουν.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο enikos.gr πηγές, η αίσθηση που υπάρχει γενικότερα είναι ότι ίσως κάποια βήματα να μπορέσουν να γίνουν το προσεχές χρονικό διάστημα ώστε υπό προϋποθέσεις να γίνει η εκκίνηση των ΜΟΕ σε δεύτερο χρόνο κάποια στιγμή το 2024, ίσως και στο πρώτο τρίμηνο.

Όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ στο enikos.gr, κατά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα, Γεραπετρίτης και Φιντάν θα επιχειρήσουν να καθορίσουν την ατζέντα επί της οποίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ τις 15 με 18 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η ελληνική πλευρά κρατά πολύ μικρό καλάθι για το κατά πόσο μπορεί η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας να παράξει απτά αποτελέσματα, το γεγονός όμως διατήρησης της ηρεμίας στο Αιγαίο, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο κι ένθεν, αποτελεί τον κύριο στόχο.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ