ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Πολιτική Γραμματεία – Τα θέματα που συζητούν

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου και ενώ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ανοίξει οι διαδικασίες για την διαδοχή  του παραιτηθέντος Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολιτική Γραμματεία θα οριστικοποιήσει την εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή για τις διαδικασίες και για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης, αναμένεται στην Πολιτική Γραμματεία να συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πάντως το ενδιαφέρον προκαλούν μέχρι στιγμής οι ανακοινώσεις των υποψηφίων για την κούρσα διαδοχής. Η  Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε την διαδικασία ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι εσωκομματικές κόντρες να ενταθούν, καθώς θα ανακοινώνονται και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες.

Ο Νίκος Παππάς δηλώνει ότι θα ανακοινώσει θεσμικά την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, αλλά χθες άφησε αιχμές για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που αναμένεται να ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε ως γνωστόν έχει απευθύνει προσκλήσεις για συνάντηση στου Ψυρρή.

“Θα είναι λάθος η επιστροφή στην φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς”, σημείωσε ο Νίκος Παππάς και σχολίασε ότι δεν αξιοποιήθηκε σωστά στις εκογές του 2019 το “μαξιλάρι”  των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε η κυβέςρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με την Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προέρχεται από την Ομπρέλα, δεν θα εμφανιστεί μόνος του στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.  Στο πλευρό του αναμένεται να έχει στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Ξανθός (από την Ομπρέλα επίσης) και ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος, Χάρης Μαμουλάκης. Δεν αποκλείεται να σταθούν δίπλα του και άλλα μέλη του κόμματος για να δείξουν την υποστήριξη που τυγχάνει η δική του υποψηφιότητα. Αυτός ο τρόπος δίνει και μια πινελιά συλλογικότητας αναφορικά με το μοντέλο ηγεσίας που ενδεχομένως σκοπεύει να ακολουθήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Οι άνθρωποι της Έφης Αχτσιόγλου

Αξίζει να σημειωθεί πάντως  ότι και η Έφη Αχτσιόγλου, παρά το ότι επέλεξε να εμφανιστεί μόνη στα πλάνα του μηνύματος με το οποίο εξήγγειλε την υποψηφιότητά της, έχει γύρω της προβεβλημένα στελέχη που την υποστηρίζουν.  Ήδη ο Νάσος Ηλιόπουλος τάχθηκε δημόσια με ανάρτησή του υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου. Τη στήριξή του εξέφρασε και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Άρις Καζάκος, ό οποίο ήταν ένας από τους συνεργάτες της όταν η ίδια βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναμενόταν στο πλευρό της είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στο κλίμα αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επίσης, φέρεται ότι την στηρίζουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Κλειδί» η στάση πρώην προεδρικών και πασοκογενών

Το μέτωπο των λεγόμενων προεδρικών, που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελούν το κύριο σώμα των ψηφοφόρων και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο μετά την παραίτηση Τσίπρα υπάρχει διάσπαση και διαφωνίες και γι’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρο με ποια υποψηφιότητα θα ταχθούν.

Άλλωστε στο παρασκήνιο η Έφη Αχτσιόγλου είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεσή της να είναι υποψήφια. Σύμφωνα με το περιβάλλον της πρώην υπουργού, κρίνεται ως σημαντικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση να μην εμπλακεί στις διαδικασίες διαδοχής και κυρίως να μην εκφράσει προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο.

Η δεύτερη ομάδα – «κλειδί» σε αυτές τις εκλογές είναι οι λεγόμενοι «πασοκογενείς». Είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και όχι υπέρ μίας πιο ριζοσπαστικής στροφής προς τα αριστερά.  Διατηρούν σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τηρούν στάση αναμονής στην κούρσα της διαδοχής. Από τις τάξεις τους προέρχεται ο Χρήστος Σπίρτζης που το τελευταίο διάστημα έχει συγκρουστεί δημόσια με στελέχη για το χρονοδιάγραμμα περί εξπρές εκλογή προέδρου του κόμματος. Επιπλέον έχει κατηγορήσει ευθέως την κομματική γραφειοκρατία για την αποτυχία της διεύρυνσης και για την εκλογική ήττα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ