ΣΥΡΙΖΑ: Στην κόψη του ξυραφιού η ενότητα μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Ζητούμενο παραμένει η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Πολιτική Γραμματεία κυριάρχησαν στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης, ενώ στους διαφωνούντες υπεδείχθη η πόρτα της εξόδου εάν διαφωνούν με την ηγεσία.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, μετά την επτάωρη και θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη δήλωσε ότι «όποιος αισθάνεται πως τα νέα παπούτσια του κόμματος είναι λίγο μεγάλα – γιατί εμείς προσπαθούμε να μεγαλώσουμε το νούμερο- και θέλει τα πιο στενά, είναι δικαίωμά του και επιλογή του. Όποιος δεν αισθάνεται καλά σε αυτό είναι ελεύθερος. Είμαστε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα, δεν είναι με το ζόρι (σ.σ. να μένουμε)», είπε.

Στην Πολιτική Γραμματεία φάνηκε ότι Προεδρικοί και Ομπρέλα είναι δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα. «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος, μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι μπροστά μας».

Η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ανήκουστη την θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΕΒ, ότι το Κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και την μείωση των ανισοτήτων.

Στη συνεδρίαση υπήρξαν πολλές στιγμές έντασης, όπως η στιγμή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Πάνο Σκουρλέτη: « Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός. Μη με διακόπτεις θα ακούσεις σύντροφε.

Ακολούθησε καβγάς στελεχών της Ομπρέλας με τον Παύλο Πολάκη, που άφησε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική στο παρελθόν σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, αλλά και τα εμβόλια. Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια από τα πέντε λεπτά που είχαμε τα τρία απολογούμασταν. Εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή αυτός που ήταν χορηγός του Μητσοτάκη», είπε ο κ. Πολάκης.

Στην ψηφοφορία υπήρξε τριχοτόμηση. Τελικά πέρασε η πρόταση για συνέδριο από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου με 20 ψήφους υπέρ. Η Ομπρέλα μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ψήφισαν εναντίον της πρότασης. Η Έφη Αχτσιόγλου και ακόμα επτά στελέχη ψήφισαν λευκό, ενώ οι κ.κ. Θεοχαρόπουλος, Τζουμάκας και Ραγκούσης απουσίαζαν.

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία εκτός απροόπτου θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της Ομπρέλας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όλα δείχνουν είναι επικείμενο το πολιτικό διαζύγιο ανάμεσα στην νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Οι ομάδες έχουν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 και του Αντώνη Δελλατόλα, ο οποίος σημείωσε ότι  ο κ. Τζανακόπουλος κάθισε  δίπλα στον κ. Τακαλώτο, με την Ομπρέλα δηλαδή και όχι με την ομάδα της κ. Αχτσιόγλου και ψήφισε κατά της απόφασης.

Και φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος ίσως είναι ο πρώτος που θα φύγει. Ο πρώτος και ο μόνος σε πρώτη φάση. Ήταν τόσο προωθημένη η αντιπαράθεση που είχε. Που σημαίνει ότι πάμε σε αποχωρήσεις και διάσπαση, η οποία θα είναι πριν από τις ευρωεκλογές, είτε από βουλευτές είτε από στελέχη, και αυτό γιατί αν φτάσουμε στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει τα ποσοστά του ή τα αυξήσει με τον Κασσελάκη, τότε θα είναι δύσκολες οι αποχωρήσεις.

Ένα πρώτο τεστ πριν από τις ευρωεκλογές θα είναι οι δημοσκοπήσεις που έρχονται τέλος του μήνα. Εκεί θα φανεί πια εκτός από τις ευρωεκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει ανάσα δημοσκοπική, και αυτό θα παίξει το ρόλο του στην πορεία προς το Συνέδριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ