ΣΥΡΙΖΑ: Πού και πώς αποφάσισε να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας – Το μυστικό δείπνο στα Εξάρχεια

Το παρασκήνιο της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα δύο ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην πρόταση Κασσελάκη για διενέργεια εσωκομματικών εκλογών, αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα. Βέβαια, οι ανατροπές ήταν συνεχείς κι έτσι αν και η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε «παρούσα» στο προσκλητήριο Κασσελάκη, τελικά το Συνέδριο αποφάσισε να κλείσει το ζήτημα της κάλπης για νέα ηγεσία, καθώς επικράτησε η συμβιβαστική πρόταση.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η τύχη του Στέφανου Κασσελάκη κρίθηκε το περασμένο Σάββατο. Η ανοχή του Αλέξη Τσίπρα τελείωσε οριστικά το απόγευμα εκείνης της ημέρας, όταν πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου που «ανέμιζε» ως σημαία ο Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας από τα μέλη να εγκρίνουν ή να «διαγράψουν» διά παντός το όνομα, το σήμα και κάθε ιερό του κόμματος. Να προχωρήσουν δηλαδή σε κάτι που επί της ουσίας θα ισοδυναμούσε με «πλήρη μετάλλαξη» και τον ενταφιασμό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όσων με πολύ κόπο είχε χτίσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ραντεβού στο σπίτι του Φλαμπουράρη

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τον κίνδυνο δεν έβλεπε μόνον ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μόλις εμφανίστηκε το ερωτηματολόγιο, πύκνωσαν και οι φωνές και οι εισηγήσεις που ζητούσαν άμεση παρέμβαση.

Στο σημείο εκείνο συντελέστηκε και η στροφή, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα. Έως τότε ο Αλέξης Τσίπρας κινούνταν μακριά από την ηφαιστειογενή ζώνη του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς διάθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στον διάδοχό του. Μόλις όμως αντιλήφθηκε ότι το ηφαίστειο ήταν έτοιμο να εκραγεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζούσε μέρες Πομπηίας αποφάσισε ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος.

«Με το ερωτηματολόγιο απασφάλισε», όπως είπε στο «Βήμα» πρόσωπο που είχε πλήρη εικόνα των παρασκηνιακών επαφών και συναντήσεων.

Η καθοριστική συνάντηση για να «δοθεί τέλος στο σίριαλ Κασσελάκη» έγινε στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, στα Εξάρχεια, πολιτικού μέντορα του Αλέξη Τσίπρα, όπου εκτός από τους δύο ήταν μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη και ο επί χρόνια στενός συνεργάτης και φίλος του πρώην πρωθυπουργού Μιχάλης Καλογήρου. Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας, έχοντας και ενισχυμένο κύρος στην ΚΟ και ευρύτερα στο κόμμα, ανέλαβε δράση.

Εξάλλου, τόσο η ίδια όσο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν δύο πρόσωπα που συνομιλούσαν τακτικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το μοιραίο λάθος και η κίνηση Γεροβασίλη

Έτσι, την επομένη, με τη λήξη της κυριακάτικης λειτουργίας, χτύπησαν άλλες, πιο ηχηρές καμπάνες από αυτές των ναών, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου στις 10:00 το πρωί, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε με δήλωσή της ευθέως ζήτημα για την κίνηση Κασσελάκη με το ερωτηματολόγιο. Αυτό ήταν το πρώτο «μοιραίο λάθος» για τον ίδιο, ενώ ακολούθησε ένα δεύτερο, όταν ζήτησε στην Πολιτική Γραμματεία να δεσμευθεί πως δεν θα τον αμφισβητήσει κανείς έως τις εθνικές εκλογές.

Οι πιο παρατηρητικοί διέκριναν σε εκείνη τη δήλωση, με την οποία η κα Γεροβασίλη ζήτησε άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος, και ένα μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: «Πριν αυτό εξελιχθεί de facto σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ήταν η φράση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ