ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη σε τρία μέτωπα

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη σε τρία μέτωπα

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Τριμέτωπο αγώνα κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία, την υπόθεση των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και… την υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Σχολιάζοντας την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, στην Κουμουνδούρου μιλούν για «δήθεν διαπραγμάτευση», που στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε «υποταγή» στους δανειστές και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση στο βαθμό που δεν αμφισβητείται ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή η λιτότητα και η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων», λένε, κάνοντας λόγο για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, απολύσεις εργαζομένων, διάλυση του δημοσίου τομέα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για διάλυση της υγείας και της παιδείας και εξοντωτικούς φόρους. «Η πραγματική αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική συνίσταται στην ανατροπή των μνημονίων, στο πλαίσιο μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης που θα έχει ως βασικό της άξονα την ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος και τη στήριξη της ανάπτυξης», λένε, σημειώνοντας πως ο χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει και η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή έχει ξεκινήσει.

Απαντώντας στα περί «τέλους της εποχής των μνημονίων», άλλωστε, η Κουμουνδούρου θυμίζει τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, όπου η έξοδος από τα μνημόνια, συνοδεύεται από νέο «άτυπο μνημόνιο», νέα μέτρα και ανεργία. «Για τους εργαζόμενους, Success Story και ʽτέλος της εποχής των μνημονίωνʼ, όπως το εννοούν αυτοί που το ευαγγελίζονται, σημαίνει υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς και διάλυση των εργασιακών σχέσεων», λένε, επιμένοντας πως μόνη διέξοδο αποτελεί η κατάργηση της λιτότητας και η αντικατάστασή της από την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναθεμελίωση της Ευρώπης με στροφή στα ιδεώδη της πραγματικής δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, στην κεντρική αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τη σύμβαση του 2010 για μεταβίβασή τους στην Abu Dhabi Mar να έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου. Και ενώ προφανής για πολλούς στόχος, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πως «χτύπησαν φλέβα», προκαλώντας ενδοκυβερνητική αναστάτωση, κάτι που δεν σκοπεύουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο. Δεν είναι λίγοι άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν το συμβάν ενδεικτικό της αστάθειας που υπάρχει στην κυβερνητική συνοχή.

Εσχάτως, όμως, ξέσπασε και νέα κόντρα, αυτή την φορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αφορμή στάθηκε η αντίδραση κορυφαίων στελεχών της Συγγρού στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του προέδρου της Κομισιόν στις επικείμενες ευρωεκλογές, με την Κουμουνδούρου να καταλογίζει «πανικό» στη ΝΔ από την εξέλιξη, εξαιτίας της υιοθέτησης από την ευρωπαϊκή Αριστερά του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για μια «άλλη Ευρώπη», κατά της λιτότητας. Στον αντίποδα, εκτιμούν ότι βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του, επαναλαμβάνοντας τα περί υποταγής στην Άνγκελα Μέρκελ και τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και καλώντας την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «να χαίρονται την κυρία Μέρκελ και τους συμμάχους τους».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ