ΣΥΡΙΖΑ: Η κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια «άναψε φωτιές» – Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή

Στον απόηχο των νέων εσωκομματικών τριβών που προκλήθηκαν με αφορμή την κομματική πειθαρχία που θα επιβληθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, συνεδριάζει σήμερα (13/01) η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ανοίγουν σήμερα στις 12:30 με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στεφάνου Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Hotel» (Πλατεία Καραϊσκάκη).

Στη δημοσιότητα το σχέδιο προγραμματικών θέσεων

Το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου: «Το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, υποδηλώνει τη δέσμευση για την τήρηση του συμφωνημένου οδικού χάρτη για έναν ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου. Επίσης, αποδεικνύει ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αυτήν τη νέα φάση επανεκκίνησης της πορείας του με συσπείρωση, ανανέωση και ανασυγκρότηση επιβεβαιώνει τις αρχές και τις αξίες του, τις πολιτικές και κοινωνικές αναφορές του. Αναδεικνύει τις σημαντικές παρακαταθήκες του και ταυτόχρονα κάνει με τόλμη αυτοκριτική στην πορεία του.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις απαιτεί έναν προγραμματικό ορίζοντα που εκτείνεται πολύ πέρα από όσα μπορέσαμε να εφαρμόσουμε 2015-2019 σε συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού και δημοσιονομικών περιορισμών.

Επικαιροποιεί τις προγραμματικές του κατευθύνσεις και δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Δηλώνει τον στόχο του ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη δέσμευση του μετασχηματισμού του σε ένα πραγματικά ανοικτό, μαζικό, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, οικολογικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που εκφράζει την προοδευτική παράταξη και δίνει την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ηγείται της προσπάθειας προοδευτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αγωνίζεται για τη νικηφόρα πορεία στις ευρωεκλογές, για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και μία Δημοκρατική, Κοινωνική και Πράσινη Ευρώπη!».

Σε νέα περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Μπρος – πίσω» για την κομματική πειθαρχία και τις διαγραφές

Σε νέα περιδίνηση έχει μπει  ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα «μπρος-πίσω» με αφορμή την κομματική πειθαρχία που θα επιβληθεί στους βουλευτές του κόμματος, στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του social media αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών των διαφωνούντων, σε αντίθεση με όσα δήλωσε νωρίτερα η Δώρα Αυγέρη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

1) Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο.

Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα.

Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο STAR το βράδυ της Πέμπτης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Το να ωθεί (σ.σ. ο πρωθυπουργός) τους βουλευτές του στην αποχή είναι στάση πολιτικής δειλίας. Σε ένα θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων να καλείς σε αποχή, τι ηγετικότητα είναι αυτή; Αν ναι, να επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στην πρόοδο».

Σύγχυση με τις δηλώσεις Αυγέρη

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σε συνέντευξη της στο Live News, ανέφερε πως: «Ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Γιώργος Τσίπρας: Με ξενίζει που έμαθα από την τηλεόραση για την κομματική πειθαρχία

Από την τηλεόραση έμαθε για την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Γιώργος Τσίπρας και όπως είπε τον ξένισε αυτό.

«Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας το έμαθα κι εγώ από την τηλεόραση οπότε δεν έχω να απαντήσω κάτι σε αυτό. Προφανώς με ξενίζει που το άκουσα από την τηλεόραση. Δεν είμαι ο μόνος που το άκουσα από την τηλεόραση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας στο Kontra Channel.

«Εξαιτίας μας έφτασε το θέμα ως εδώ. Εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση νόμου, αλλά προφανώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που το έφερε ως εδώ. Εμείς σηκώσαμε και το θέμα του βρεφικού γάλακτος και πήρε μέτρα η ΝΔ» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να ψηφιστεί η δική μας πρόταση νόμου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε για τις δύο γραμμές σχετικά με  τη στάση του κόμματος μετά την απόφαση Μητσοτάκη να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, απάντησε:

«Δεν υπάρχουν δύο γραμμές αλλά δεν έγινε μεγάλη συζήτηση για να συμμετέχω και να έχουμε άποψη. Είναι ένα ζήτημα που έτσι κι αλλιώς απασχολεί την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι της κοινωνίας. Υπάρχουν προβληματισμοί και ειδικά όσον αφορά στην τακτική της κυβέρνησης μετά την εξαγγελία περί αποχής. Έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να διευκολύνουμε τη ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας.

«Διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Σαρακιώτης, εξέφρασε την άποψη ότι η κομματική πειθαρχία δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Blue Sky για το σχετικό νομοσχέδιο και ερωτώμενος για το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος την κομματική πειθαρχία Κασσελάκη, απάντησε χαρακτηριστικά: «Εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακρίτα: «Δεν συμφωνώ με την κομματική πειθαρχία, πιστεύω ότι θα το ψηφίσουν όλοι»

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα καλεσμένη στην «Επόμενη μέρα» του Action24 μίλησε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στο διήμερο στις Σπέτσες, τονίζοντας πως δεν θα παρευρεθεί. «Δεν συμφωνώ με την κομματική πειθαρχία, πιστεύω ότι θα το ψηφίσουν όλοι» τόνισε χαρακτηριστικά για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ