ΣΥΡΙΖΑ: Χτυπάει «κόκκινο» το θερμόμετρο ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής – Τι αλλαγές ετοιμάζει ο Τσίπρας

Στην εσωστρέφεια «βουλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις βαριές κουβέντες που ανταλλάσσουν στελέχη του για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Το γεγονός ότι στελέχη θέτουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας δημόσια μετά την βαριά ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Συντροφικά «μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την βαριά ήττα στις εκλογές – Ποιοι ανοίγουν θέμα ηγεσίας

Ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ μίας επιτροπείας με νέα στελέχη που θα δώσουν την μάχη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε μία ενδεχόμενη κούρσα για την διαδοχή του κόμματος μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει την «ήττα-σοκ» ενισχύοντας τη συλλογικότητα και τη συνοχή του και επενδύοντας στο μέλλον. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε δίπλα στον Τσίπρα, στελέχη της νέας γενιάς που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος» υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θέτει ο Ανδρέας Ξανθός – «Δεν είναι ταμπού»

Ταυτόχρονα το στέλεχος της «Κίνησης των 53+», Ανδρέας Ξανθός άνοιξε  θέμα ηγεσίας μετά τις δεύτερες κάλπες. «Νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι» δήλωσε o Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς εάν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».

Φάμελλος στον Realfm 97,8: Δεν υπάρχει ζήτημα ηγεσίας

Θέμα παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα άνοιξε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που παραδέχθηκε ότι προκύπτει θέμα ηγεσίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλες ψήφους στις κάλπες της 25ης  Ιουνίου. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλο, τότε αναδεικνύεται ένα συλλογικό ζήτημα λαθών και αναπροσαρμογής της όλης στρατηγικής. Σε αυτά τα πλαίσια φυσικά και το θέμα της ηγεσίας πρέπει να επανεξεταστεί», είπε στο Open ο Στέλιος Κούλογλου. Ωστόσο ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν πρέπει να φορτωθεί ο ίδιος την ιστορική ευθύνη της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της παντοδυναμίας της δεξιάς».

«Πυρά» από τους «προεδρικούς»

Άμεσα οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να απαντήσουν και να κλείσει το θέμα ηγεσίας. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικό κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την χώρα. Και θα ήταν πολύ βολικό να μην υπάρχει. Αλλά ο Τσίπρας υπάρχει και θα υπάρχει», είπε στον ΑΝΤ1 η Όλγα Γεροβασίλη.

Η Ρένα Δούρου χαρακτήρισε «αηδιαστικές στην καλύτερη περίπτωση» τις δηλώσεις Παπαδημούλη. «Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά» είπε η κυρία Δούρου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της τόνισε ότι «το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια».

Για τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείπει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «οι ψηφοφόροι και η ηγεσία της ΝΔ δεν προτιμά τον Τσίπρα ως αντίπαλο. Και αυτό είναι λογικό γιατί ο Τσίπρας την έχει νικήσει την Δεξιά ξανά και ξανά. Είναι μία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια». Και συνέχισε: «Πολύ λογική (σ.σ. είναι) η στόχευση ορισμένων συμφερόντων αλλά και πολιτικών κέντρων να θέλουν να βγάλουν τον Τσίπρα από την μέση».

Παράλληλα χαρακτήρισε «ανοησίες»  τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη.  «Θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν είναι αυτόνομη ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Όχι, είναι μια πολιτική άποψη η οποία είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

«Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή του κόμματος, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς. Ήταν ένα αποτέλεσμα αναντίστοιχο με την πρόταση που είχαμε καταθέσει στην κοινωνία» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «προκύπτει ότι υπάρχει θέμα πολιτικής και απεύθυνσης στην κοινωνία. Τα πρόσωπα υπηρετούν τις πολιτικές, προφανώς έχει σημαντική σφραγίδα ο Αλέξης Τσίπρας και στα θέματα της πολιτικής. Αυτή την αυτοκριτική την έκανε και ο ίδιος, δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή ηγεσίας αλλά απεύθυνσης στην κοινωνία».

Με «βαριές» κουβέντες στην Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη και οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 17:00. Ήδη τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν επικοινωνίες και συναντήσεις την Τετάρτη για να ετοιμαστούν για την συνεδρίαση.

Το κλίμα αναμένεται να είναι βαρύ στη συνεδρίαση αλλά και να ανέβουν οι τόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι η Ρένα Δούρου έδωσε «ραντεβού» στην Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν τοποθετήσεις όπως αυτή του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει ο Τσίπρας-Έρχεται ομάδα δράσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας μετά το σοκ και τη θλίψη που του προκάλεσε η διαφορά των 20 μονάδων από τη ΝΔ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα στο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου θα εγκατασταθούν άμεσα επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι και εταιρείες που θα ασχοληθούν με την στρατηγική του κόμματος και θα αναλάβουν και την προεκλογική καμπάνια.

Η μάχη θα δοθεί προκειμένου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνηθεί στην κοινωνία αλλά και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα, όπως εκείνη των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στην ομάδα που αναλαμβάνει το βάρος να προβάλλει το πρόγραμμα είναι αναμένεται να συμμετέχουν τα νέα πρόσωπα που είναι πρώτα σε σταυρούς, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και άλλα 4-5 νέα στελέχη.

Στο επίκεντρο του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τεθεί η θετική πρόταση που έχει το κόμμα για την κοινωνία, την οικονομία και την χώρα, ενώ θα υπάρξει κάλεσμα στους πολίτες να μην δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη «λευκή επιταγή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ