ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εσωκομματικές εκλογές – Η διαδικασία, οι προσδοκίες και το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο ίδιος είναι σε αποδρομή και ότι η κοινωνία συστρατεύεται με την ελπίδα που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζει ότι θα στείλουν οι κάλπες που στήνει το κόμμα της Κουμουνδούρου, την Κυριακή, σε 1000 σημεία, σε όλη την Ελλάδα.  

Στις 15 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει διπλές κάλπες σε 100 σημεία σε όλη την Ελλάδα για μέλη και φίλους. Η μία κάλπη αφορά την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Όπως συμφωνήθηκε στο Συνέδριο του κόμματος, στην κάλπη αυτή ψηφίζουν τα μέλη που ήταν γραμμένα στους κομματικούς καταλόγους ως τις 21 Μαρτίου 2022. Η δεύτερη κάλπη αφορά την ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος, ωστόσο υποψήφιος είναι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, αρκεί να εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και την ώρα που θα πάνε να ψηφίσουν.

«Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε να έχουμε απλώς ψηφοφόρους μίας χρήσεως», δήλωσε σε συνέντευξή του στο OPEN, ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως είπε στόχος είναι «να ενισχύσουμε το κόμμα μας και να μετατρέψουμε τη μεγάλη πολιτική επιρροή, που έχει καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ έναν από τους δύο μεγάλους πόλους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα, σε κοινωνική δύναμη, σε δύναμη παρέμβασης, σε δύναμη μεγάλων κοινωνικών διεκδικήσεων και κοινωνικών αλλαγών». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή «στα πάνω από 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλές φορές ερωτηθεί από δημοσιογράφους ποιος είναι πήχυς των εκλογών της Κυριακής. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας απέφυγε σήμερα να αναφερθεί σε αριθμούς. Ο πήχης είναι να ξαναγυρίσει η ελπίδα, να σταματήσει η λεηλασία του Δημοσίου, είπε ο κ. Τσίπρας. Μιλώντας με πολιτικούς όρους από την Άρτα, όπου έκανε περιοδία, είπε ότι στόχος είναι από τη διαδικασία της Κυριακής να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είναι σε αποδρομή και ότι ο λαός συστρατεύεται με την ελπίδα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας είναι η Κυριακή που έρχεται η πρώτη από τις δύο σημαντικές για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Την Κυριακή στις 15 και την Κυριακή των εκλογών (όποτε ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να στήσει τις κάλπες, θα δει ποια θα είναι η απάντηση του ελληνικού λαού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Επέμεινε και αυτός στη μαζική συμμετοχή του κόσμου στην εσωκομματική διαδικασία: «Θέλουμε τα 1.000 εκλογικά τμήματα να γίνουν 1.000 “ταχυδρομεία” μέσα από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν συστημένο το λογαριασμό σε αυτόν που μας οδήγησε σήμερα εδώ, στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Θέλουμε το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής μαζί με το μήνυμα της ελπίδας να πάει από άκρη σε άκρη σε όλον τον τόπο. Ο πήχης είναι να ξαναγυρίσει η ελπίδα στον τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση έκλεισε την τοποθέτησή του στην Άρτα με μια υπόσχεση στους πολίτες: «Θα σταθούμε δίπλα σας και θα στηρίξουμε το δημόσιο ταμείο, να σταματήσει η λεηλασία, θα σταματήσουν η κλεψιά και οι ανισότητες. Θα τα βγάλουμε πέρα, γιατί αυτός ο τόπος έχει δυνατότητες και αξίζει καλύτερα», είπε.
Για τον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, «η μάχη που θα δοθεί την Κυριακή θα είναι ένας πολιτικός σταθμός που θα αλλάξει, θα ενισχύσει, θα ριζοσπαστικοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια συνάντηση του κόμματος με όλους τους πολίτες και ελπίζουμε αυτή η συνάντηση να ευδοκιμήσει, να συγκροτήσει κάτι πραγματικά νέο, κάτι κοινωνικά παρεμβατικό και χρήσιμο για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους, για τη Δημοκρατία».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, την ερχόμενη Κυριακή, 15 Μαΐου θα υπάρξει ένα πρώτο δείγμα για το κατά πόσον υφίσταται αυτό που ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια νέα δυναμική για το κόμμα. Είναι σαφές πάντως ότι η διαφορά θα φανεί στην εκλογή του προέδρου. Δηλαδή, αφού για τη νέα Κεντρική Επιτροπή θα ψηφίσουν τα ήδη εγγεγραμμένα 61.500 μέλη του κόμματος, το ενδιαφέρον και το σημαντικό θα είναι το πόσα επιπλέον άτομα θα γραφούν για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Αν ο αριθμός είναι μεγάλος, τότε θα είναι μήνυμα για τη Νέα Δημοκρατία. Αν οι ψηφοφόροι δεν ξεπεράσουν  τα  61.500 μέλη του κόμματος, τότε το μήνυμα θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία

Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να προσφέρει την Κυριακή μια κανονική βραδιά εκλογών. Η προετοιμασία έχει αρχίσει από πολύ νωρίτερα. Το κόμμα θέλει να αξιοποιήσει πλήρως τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Έτσι έχουν ήδη ανέβει σε ειδική πλατφόρμα τα βιογραφικά των 776 υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή. Δείτε τους υποψήφιους εδώ.

Ειδικά για τους φίλους από το εξωτερικό προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Η όλη διαδικασία έχει ανατεθεί στον πολιτικό επιστήμονα και γνωστό εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο. Στην Κουμουνδούρου θέλουν ένα άρτιο τεχνικά, αλλά και ισχυρό πολιτικά αποτέλεσμα. Ο κ. Νικολακόπουλος έχει τεθεί επικεφαλής ενός προγράμματος εκπαίδευσης.

Σε πρώτη φάση μαζί με τα δέκα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, λύνουν τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν, καθώς για πρώτη φορά θα στηθούν 1.000 κάλπες σε όλη τη χώρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός καθηγητής φέρεται να έχει αναλάβει και την εκπαίδευση των 1000 εθελοντών που θα χειρίζονται τα ισάριθμα τάμπλετ που έχουν σταλεί ήδη στα εκλογικά κέντρα. Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν εντατικά το τελευταίο διάστημα πάνω στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα των εσωκομματικών εκλογών, για να μπορούν να διεκπεραιώσουν γρήγορα και σωστά τη διαδικασία, δηλαδή την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Οι κάλπες θα στηθούν από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Η ψηφοφορία , ενώ η ψηφοφορία θα από τις 8 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 20.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μπορεί να παρατείνει τη διαδικασία.

Πρώτα θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα για την εκλογή προέδρου. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Νικολακόπουλος. Μετά θα αρχίσει η μεγάλη αναμονή για την ανάδειξη των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τους 776 υποψηφίους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλη την εκλογική διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ειδική εγκύκλιο. Για την εκλογή των μελών της Κ.Ε. ο μέγιστος ανά περιφέρεια επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών είναι ο εξής:

Α/Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΑΥΡΟΙ

1. ΑΤΤΙΚΗ 45

2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11

3. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6

4. ΚΡΗΤΗ 5

5. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4

6. ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5

7. ΗΠΕΙΡΟΣ 3

8. ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3

9. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 3

10. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3

11. ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2

12. ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2

13. ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2

14. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ