Συρίγος στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση έχει συντάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών με τέτοιους όρους που δεν είναι δυνατή η καταγγελία της

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος βουλευτής στην Α Αθηνών με τη ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπρεπε να κυρωθεί. Από τη στιγμή που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή δυστυχώς παράγει αποτελέσματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση την έχει συντάξει με τέτοιους όρους που δεν είναι δυνατή η καταγγελία της. Βάση του διεθνούς δικαίου έχεις τη δυνατότητα να ακυρώσεις μια συμφωνία, επικαλούμενος πλάνη, απάτη, απειλή, χρηματισμό. Παρά τα όσα είπε ο κ. Καμμένος δεν έχει αποδειχθεί τίποτα από αυτά έως τώρα, μπορείς να την καταγγείλεις και η κυβέρνηση φρόντισε και εξαίρεσε από την καταγγελία ρητώς το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους και το θέμα της ονομασίας των κατοίκων και της γλώσσας. Δεν μπορείς να τα καταγγείλεις αυτά. Οπότε δεν έχει νόημα να καταγγείλεις την υπόλοιπη συμφωνία, αν δεν μπορείς να καταγγείλεις την ουσία της. Μπορείς να ζητήσεις να λυθεί ή να ανασταλεί η εφαρμογή της σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί σωστά. Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να αποκτήσει ένα πάτημα για να αλλάξει μια κακή συμφωνία. Το πάτημα αυτό το προσφέρει η ΕΕ και η πορεία που έχει αποφασιστεί ότι θα ακολουθήσει το γειτονικό κράτος προς την ΕΕ και δεύτερον να ελέγξουμε κατά πόσον τηρεί τη συμφωνία και σε περίπτωση που δεν την τηρεί, όπως εγώ εκτιμώ ότι συμβαίνει από την πρώτη στιγμή, να έχεις ένα πάτημα για να ζητήσεις αλλαγές και τροποποιήσεις” ανέφερε.

“Αυτή η θέση είναι ίδια από την πρώτη στιγμή” τόνισε.

“Έχουμε μια συμφωνία που τρέχει και προσπαθούμε να δούμε πώς θα χειριστούμε όλο το πλέγμα των σχέσεων μας με τα Σκόπια” σχολίασε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ