Σύνοδος υπουργών Υγείας της ΕΕ για τον Έμπολα

Σύνοδος υπουργών  Υγείας της ΕΕ για τον Έμπολα

Σε συντονισμένες κινήσεις θα προχωρήσουν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες σε μια “τεχνική σύνοδο” με αντικείμενο την ενδεχόμενη ενίσχυση των ελέγχων στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική προεδρία.

Το “ραντεβού” αυτό των υπουργών έχει ως στόχο να προωθήσει “τον συντονισμό των ενεργειών” των χωρών-μελών της ΕΕ.

Η Βρετανία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει επιβάλει ελέγχους κατά την άφιξη των επιβατών στα κυριότερα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμού του Λονδίνου, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σύμφωνα με την ιταλική προεδρία, η συνάντηση της Πέμπτης θα επικεντρωθεί μόνο σε μια “ανταλλαγή απόψεων”, ενώ η εφαρμογή μέτρων επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Μια ευρωπαϊκή πηγή σημείωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης “την αποτελεσματικότητα των μεθόδων εντοπισμού (των ασθενών) που εφαρμόζονται κατά την αναχώρηση των επιβατών από τις πληγείσες χώρες”. Λιγότερες από 6 χώρες της ΕΕ –μεταξύ των οποίων η Γαλλία και το Βέλγιο– διατηρούν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου έχει ξεσπάσει η επιδημία.

Ο βασικός στόχος είναι “να σταλεί ένα μήνυμα” και να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη στην Ευρώπη, μετά και τη μόλυνση μιας Ισπανίδας νοσοκόμας την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη, που προκάλεσε πανικό στην ήπειρο.

Μέχρι σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συστάσεις για την εφαρμογή ελέγχων στους επιβάτες που φθάνουν στην Ευρώπη από τις πληγείσες ζώνες. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται κυρίως κατά την αναχώρησή τους.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Μ. Βορίδης στον Νίκο Χατζηνικολάου για τον “‘Εμπολα” και τις πολιτικές εξελίξεις

Η Κάμπελ στη μάχη κατά του Έμπολα

Ασθενής με συμπτώματα Έμπολα στη Μασαχουσέτη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ