EUMED9: Άρχισε η Σύνοδος – Η υποδοχή των ηγετών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Άρχισε η  Σύνοδος Κορυφής του EUMED9  που φιλοξενεί η χώρα μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται πλέον για το EUMED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

MED9

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στην Αθήνα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

MED9 - Μητσοτάκης

MED9 - Μητσοτάκης- Αναστασιάδης

Στην Αθήνα είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπογράμμισε την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου. Η πρόεδρος της Κομισιόν παρακολουθεί τις εργασίες της EUMED9.

MED9 - Κυριάκος Μητσοτάκης - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

MED9

Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

MED9 - Σάντσεθ - Μητσοτάκης

 

Το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, επηρεάζει τις συζητήσεις σε ένα σαφώς νεοδιαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός πως αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί διεξοδικά στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

EUMED9

Μητσοτάκης-Πλένκοβιτς: Διμερείς σχέσεις και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης

Νωρίτερα, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED, που διοργανώνεται στην Αθήν, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνάντησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κροάτη ομόλογό του για την άμεση ανταπόκριση της χώρας του με εναέρια μέσα στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, κάτι που «αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU», όπως είπε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας προς το Ζάγκρεμπ «για ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

MED9 - Αντρέι Πλένκοβιτς

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε στην Κροατία όταν επλήγη από σεισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή της χώρας του και της Σλοβενίας στη Σύνοδο Κορυφής MED θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση όχι μόνο των παγκόσμιων και των μεσογειακών ζητημάτων, αλλά και των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας «που όλοι αντιμετωπίζουμε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο πρωθυπουργοί -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι η Κροατία συμμετέχει για πρώτη φορά στο σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση και ενίσχυσή του.

MED9 - Μητσοτάκης - Γιάνσα

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Μάριο Ντράγκι|

Στο περιθώριο της Συνόδου EUMED9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 14:15 με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους τέθηκαν οι προκλήσεις στη Μεσόγειο αλλά και ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.

Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

MED9 -Μητσοτάκης-Ντράγκι

Σύνοδος Κορυφής του EUMED9: Το επίσημο πρόγραμμα

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 άρχισε η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

MED9

Μήνυμα Σαρλ Μισέλ για τη EUMED9: Να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

Σε μήνυμά του για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής EUMED9 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί αμοιβαίας συνδρομής.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αγαπητέ Κυριάκο, αγαπητοί φίλοι από την περιοχή της Μεσογείου.

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω, ψηφιακά, από τις Βρυξέλλες. Αυτό το καλοκαίρι σημαδεύτηκε, ιδίως σε πολλές από τις χώρες σας, από τραγικές πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες για πάρα πολλές οικογένειες.

Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θεωρητικό ή εικονικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό με σοβαρές συνέπειες.

Πέρα από τις πυρκαγιές, τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες και πλημμυρών, οι οποίες έπληξαν διάφορες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου. Πρέπει να σκεφτούμε πιθανά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή των πλημμυρικών φαινομένων. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε συστήματα ειδοποίησης, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερους σχεδιασμούς σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Μπορούμε να θέσουμε σε λειτουργία μηχανισμούς αμοιβαίας συνδρομής. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτούργησε κατά τη διάρκεια αυτών των τραγικών γεγονότων που έπληξαν τους πολίτες μας.

Αλλά σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο υπερθέρμανσης, τα φαινόμενα καύσωνα, υπάρχει μόνο μια λύση: Η λύση είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση που λάβαμε από κοινού, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να εφαρμόσουμε τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να αναμορφώσουμε το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης, ώστε να αλλάξουμε το υφιστάμενο μοντέλο.

Πρόκειται για μια πρόκληση για τον πλανήτη. Μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Είναι μια πρόκληση για τη δική μας γενιά των Ευρωπαίων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε, μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα για να συσπειρώσουμε τις κοινωνίες των πολιτών μας, τον ιδιωτικό τομέα, τις νεότερες γενιές οι οποίες είναι απόλυτα αφοσιωμένες σε αυτόν τον σκοπό.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτή η κοινή αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητη για να θέσουμε τα θεμέλια μιας κοινωνίας που μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, να την υπερβεί, για να διασφαλίσουμε ευημερία και ανάπτυξη.

Τέλος, γνωρίζουμε πως η περιοχή της Μεσογείου είναι η περιοχή που ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Γνωρίζουμε επίσης πως η Μεσόγειος αποτελεί έναν πνεύμονα βιοποικιλότητας για τον πλανήτη, για τον κόσμο, και είναι βασικός κινητήρας για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι εργασίες σας σήμερα θα είναι μια ευκαιρία να μετουσιώσουμε σε δράση τη φιλοδοξία μας να αποτρέψουμε την κλιματική απειλή. Τη φιλοδοξία να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, να εργαστούμε από κοινού, σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές πλαίσιο, να αναλάβουμε δράση με τρόπο αποτελεσματικό.

Σας εύχομαι παραγωγικές εργασίες και συζητήσεις. Εις το επανιδείν».

Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο

Στο δικό του μήνυμα, στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι εστίασε στα ακραία φαινόμενα που αποτελούν, όπως σημειώνει, ξεκάθαρες ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπισή τους.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι.

Αγαπητοί καλεσμένοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο Βράιλα για την πρόσκληση να μιλήσω στο σημαντικό σημερινό forum.

Αυτό το καλοκαίρι όλοι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας απειλής, η οποία δεν μπορεί πια να χαρακτηριστεί ξαφνική και απροσδόκητη.

Είδαμε σπίτια να χάνονται/ σαρώνονται από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες στοίχισαν πολλές ζωές, και ολόκληρα στρέμματα γης να καίγονται ενώπιόν μας στις χώρες του Νότου.

Οι μετρήσεις κατέγραψαν θερμοκρασίες που δεν έχουν προηγούμενο, οι οποίες έφτασαν σε ιστορικά υψηλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Νταβίντ Σασόλι

Αυτά τα ακραία φαινόμενα είναι ξεκάθαρα ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής. Ενδείξεις που μοιάζουν με συναγερμό. Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο. Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο μη επιστροφής και εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον όσον αφορά το κλίμα και να αφήσουμε ένα πιο υγιή πλανήτη στις νεότερες γενιές.

Η Μεσόγειος υπήρξε το θέατρο πυρκαγιών που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα.

Μια ανοιχτή καμινάδα που μας έφερε αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε και δεν πρέπει πλέον να αγνοούμε, την οποία θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα αλλάξουμε, όλοι μαζί, μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις αλλά και μέσα από πολιτικές που ενισχύουν τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Η Μεσόγειος, ειδικά, είναι από τις περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, 20% ταχύτερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με καταστροφικό τρόπο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη και προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση που κατέχουμε. Να στηρίξουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ανάπτυξη χαμηλού επιπέδου εκπομπών ρύπων, με ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές προοπτικές που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θα πρέπει να δράσουμε από κοινού. Ναι, να δράσουμε από κοινού για έναν κοινό σκοπό. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι ισχυρότερη. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδρασε γρήγορα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και την Αλβανία, την Αλγερία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, κινητοποιώντας 16 αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, περισσότερα από 290 οχήματα και 1.300 άτομα προσωπικό.

Από την Ισπανία στην Κροατία, από τη Γαλλία στην Πολωνία, από την Κύπρο στη Γερμανία, τουλάχιστον 11 κράτη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας στήριξη, εθνική βοήθεια, πέρα από αυτή που διασφάλισε το RescEU, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.

Το σύστημα Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας, προσφέροντας λεπτομερείς πληροφορίες για την περιοχή.

Η προστασία του πλανήτη μας απαιτεί συντονισμένη δράση και αυτά είναι πραγματικά και επίκαιρα παραδείγματα των πιο σημαντικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερβούμε τα εμπόδια και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της ανταπόκρισης, της αλληλεγγύης και του συντονισμού. Είναι απαραίτητα εργαλεία για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δώσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, για τον πλανήτη που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ για τη διοργάνωση αυτού του forum. Στέλνω χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους μου, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και, ασφαλώς, από κοινού. Είναι θέμα ευθύνης.

Ευχαριστώ και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ