Συνεπιμέλεια: Αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο – Τι λένε τα κόμματα, πού διαφωνούν

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια των παιδιών. Από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί να θέσει μια βάση διαλόγου και συνεννόησης των γονέων και ότι έχει αποκλειστικά κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσημο. Ενστάσεις και αντιδράσεις υπάρχουν από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής την οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο» για το σχέδιο νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι δεν συζήτησε με τις γυναικείες οργανώσεις και άλλους φορείς και πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο, ενώ το ΚΚΕ υπέβαλε τρεις προτάσεις με ισάριθμες τροπολογίες. Με την πρώτη τροπολογία προτείνει οικονομικά μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών, τροποποίηση των διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο και απάλειψη των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την οικογένεια, να δώσει πραγματικά κίνητρα και όχι να μοιράζει ψίχουλα. Ο κ. Χήτας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «κάνει μπαλάκι το παιδί» αντί να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με παιδοκεντρικό χαρακτήρα. Τέλος το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «αποφασίσατε να προσδεθείτε στο άρμα συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια για τη διαφήμιση και το lobbying που σας κάνουν. Προφανώς οι λομπίστες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εσάς, από ό,τι τα παιδιά μας» και προειδοποιεί ότι όσοι ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, «βάζουν τη σφραγίδα τους σε ένα κοινωνικό έγκλημα».

Παπαδημητρίου (ΝΔ): Το νομοσχέδιο θέτει μια βάση συνεννόησης και διαλόγου

«Ένα παιδί μεγαλώνει πιο σωστά όταν έχει τη φροντίδα και των δύο γονέων, όπως ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου», κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

«Το παιδί πρέπει και μετά τον χωρισμό των γονέων του να απολαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη τους, να εξακολουθεί να έχει και τους δύο δίπλα του και αυτό είναι απαραίτητο για την ψυχοσωματική του υγεία, για την ομαλή ανάπτυξή του, για την ολοκληρωμένη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Ακριβώς τις ίδιες παραδοχές, ακριβώς τις ίδιες απόψεις, ακούσαμε και κατά την ακρόαση των φορέων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου», σημείωσε η ίδια.

«Αυτό που επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να θέσει μία βάση διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των γονέων. Το νομοσχέδιο έχει αποκλειστικά κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσημο», είπε η βουλευτής της ΝΔ και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν επέδειξαν δημιουργικό πνεύμα διαλόγου, με συγκεκριμένες προτάσεις.

«Η συνεισφορά σας περιορίστηκε στην αποδόμηση του νομοσχεδίου, η μόνη σας πρόταση ήταν αυτή για τα οικογενειακά δικαστήρια. Όχι μόνο οικογενειακό δικαστήριο δεν ίδρυσαν, όμως, στα χρόνια που κυβέρνησαν, αλλά δεν τόλμησαν να αγγίξουν αυτό το ευαίσθητο θέμα που η δική μας κυβέρνηση το τολμά», τόνισε η κα Παπαδημητρίου για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα και την κοινωνία διήρκεσε περισσότερο από 1,5 χρόνο. Οι περισσότερες προτάσεις των επίσημων φορέων έγιναν δεκτές από τον υπουργό, ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη, την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να συμβαδίσουμε σε αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν έχει κανένα κομματικό πρόσημο».

Η εισηγήτρια της ΝΔ απευθύνθηκε, επίσης, ξεχωριστά σε όλους τους συναδέλφους της βουλευτές και τους κάλεσε να δουν το νομοσχέδιο ως μία ειλικρινή προσπάθεια να καλλιεργήσει κουλτούρα συναίνεσης και να παραμερίσουν τον εγωισμό τους, για το καλό των παιδιών τους.

Γιαννάκου (ΝΔ): Επιμένετε σε κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θέλει να επιλύσει – Δεν μπορώ να το ψηφίσω

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν προχωρήσει σε αλλαγές, όπως η βουλευτής της πλειοψηφίας κατέστησε σαφές, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να προτείνει αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου, που έχουν διαρκέσει 38 χρόνια τώρα. Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει καλύτερα την αυθεντική βούληση του συντάκτη. Οι δικές μου προτάσεις ήταν πολύ πιο πριν γνωστές. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής τις ανέφερα αναλυτικά. Το μόνο που δεχθήκατε, από τις τροπολογίες που καταθέσαμε, ήταν μερικώς αυτό που σας αναφέραμε στην τροπολογία για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, περί σύγχυσης στην κατοικία ανηλίκου. Τίποτα άλλο. Καμία ουσιαστική αλλαγή. Επιμένετε σε κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θέλει να επιλύσει», είπε η βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε, απευθυνόμενη στον υπουργό: «Κατηγορήσατε όλους όσοι κάναμε προτάσεις, ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το συμφέρον του παιδιού και πως παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου γονέα. Τη Δευτέρα βέβαια ήταν το αποκορύφωμα. Στο ραδιόφωνο “Πρώτο Θέμα” κατηγορήσατε εμένα και την κυρία Κεφαλογιάννη πως οι ενστάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας κύριε υπουργέ, αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Οι ενστάσεις μας προέρχονται από την κοινή λογική και τη γνώση της επιστήμης. Ως παλαιό μέλος της ΝΔ, θέλω να σας πω ότι έχω εκπλαγεί ειλικρινά. Διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας εσείς, αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους. Δεν καταθέσαμε όμως εμείς το σχέδιο νόμου κύριε υπουργέ. Εσείς το πράξατε. Το κείμενο σας φανερώνει τη γονεοκεντρική του λογική. Οι περισσότερες διατάξεις που υπάρχουν φανερώνουν πως δεν έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί, αλλά με τις επιθυμίες των γονέων. Το σημαντικό σε αυτό το σχέδιο νόμου όμως δεν πρέπει να είναι οι γονείς αλλά τα δικαιώματα των παιδιών».

Στις παρατηρήσεις της σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, η Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε: «Είμαι κατά της οριζόντιας επιβολής τεκμηρίου χρόνου, στην επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του. Είμαι κατά και της υποχρεωτικότητας και είμαι κατά των γενικών οριζόντιων τεκμηρίων».

«Καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα, η οποία αναδεικνύει αυτό που λέει η κοινή λογική. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δύο γονείς. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που το αμφισβητεί αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχει όμως οριζόντια και άκαμπτη ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών», είπε η κυρία Γιαννάκου και τόνισε ότι το «εξίσου» στη γονική μέριμνα υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή, «αν και την καθημερινότητα πρέπει να διαχειρίζεται εκείνος που έχει την επιμέλεια».

«Το ζήτημα που πραγματεύεται το σχέδιο νόμου είναι κοινωνικό, επιστημονικό και, σε τελευταία ανάλυση, ηθικό κύριε υπουργέ. Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν ταιριάζουν με τη ρύθμιση κοινωνικών πραγματικοτήτων και οικογενειακών θεμάτων και καταλήγουν συνήθως σε αντίθετα αποτελέσματα», είπε η πρώην υπουργός.

Σε σχέση με τη στάση της στην ψηφοφορία, η βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε: «Πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το “εξίσου”, το 1/3 και το “οριστική” (σ.σ. η διάταξη που προβλέπει οριστική απόφαση του δικαστηρίου στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας), εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Κόλαφος η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

«Κόλαφο», για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, χαρακτήρισε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, λέγοντας ότι δεν αντιδρά μόνο η κοινωνία αλλά και η επιστημονική κοινότητα. Ο βουλευτής δεν αρνήθηκε το πρόβλημα για την αδυναμία επικοινωνίας και των δύο γονέων με το παιδί, αλλά επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν απαντά στο πρόβλημα», «θα πυροδοτήσει εντάσεις», «θα οξύνει τις αντιθέσεις παρά θα τις καταλαγιάσει» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε με τις γυναικείες οργανώσεις και άλλους φορείς, τη γνώμη των οποίων έπρεπε να ακούσει, και πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για την αναμόρφωση των διατάξεων οικογενειακού δικαίου.

Ιδίως για την έννοια «συμφέρον του τέκνου», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι μία αόριστη νομική έννοια διότι ο δικαστής είναι εκείνος που κάνει συγκεκριμένο το συμφέρον του παιδιού, με την απόφαση που θα εκδώσει, με κριτήρια αξιολογικά με βάση και τα πορίσματα της ψυχολογίας. Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε μείζον θέμα, τον όρο «εξίσου» στην άσκηση της γονικής μέριμνας και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης είτε να τον απαλείψει είτε να τον αντικαταστήσει με τη λέξη «ισότιμα», διότι μπορεί να ερμηνευθεί ως «ισόχρονη» άσκηση γονικής μέριμνας.

Αναφερόμενος στο δικαίωμα επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας περί των διαφορετικών συνθηκών στις οποίες ζει το κάθε παιδί.

Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ): Το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού

«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής δεν αρνήθηκε ότι «με δικαστικές αποφάσεις φασόν έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα, με το παιδί του». Είπε, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση και έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα».

«Το πρόβλημα είναι στη δικαστική προσέγγιση και στο δικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε η κα Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να είναι βασική αρχή αλλά, όταν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί με αυθαίρετες ποσοστώσεις όπως η επικοινωνία με το 1/3.

«Δεν παρέχεται καμία δικονομική εγγύηση για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η συνεπιμέλεια», τόνισε για να επισημάνει ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα μεγαλύτερα από αυτά που επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγόρησε πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ουσιαστικά, «το υπουργείο, όπως έχει παραδεχθεί, ξαναέγραψε το κείμενο το νομοσχεδίου».

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «κόλαφο» το κείμενο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση εισάγει, από το παράθυρο, την υποχρεωτική ισόχρονη γονική μέριμνα. Για το 1/3 του συνολικού χρόνου, για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να προσδιοριστεί και να αποσαφηνιστεί και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Κομνηνάκα (ΚΚΕ):Πρέπει να υπάρχει ολόπλευρη στήριξη των γονέων – Οι τρεις προτάσεις

Τρεις προτάσεις υπέβαλε το ΚΚΕ με ισάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή. Με την πρώτη τροπολογία, το ΚΚΕ προτείνει οικονομικά μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών, τροποποίηση των διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο και απάλειψη των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

«Για εμάς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κοινή γονική μέριμνα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη τροποποίησης των διατάξεων για την κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ολόπλευρη στήριξη των γονέων. Η βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία ανέφερε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του αυτήν την αναγκαιότητα και απουσιάζει η κρατική στήριξη από τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου. Όπως, εξάλλου, επισήμανε οι καθημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα είναι τέτοιες, που δεν εξομαλύνουν τις συγκρούσεις των γονέων.

«Δεν αρκεί να διαμορφώσετε το πλαίσιο για τη ρύθμιση των σχέσεων των γονέων. Θα παραμείνουν γράμμα κενό οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αν δεν υπάρξει συνδρομή κρατικών δομών, συμβουλευτική των γονέων, παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες. Αν αναγνωρίζετε αυτήν την αναγκαιότητα πρέπει να εντάξετε την υποχρέωση του κράτους να παρέχει τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες, την οικονομική στήριξη των γονεών, αλλιώς δεν εξασφαλίζεται το συμφέρον του παιδιού», υπογράμμισε.

Επίσης, η κα Κομνηνάκα υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο οι γονείς σπρώχνονται στην ιδιωτική διαμεσολάβηση και τόνισε πως αυτή μόνο υπονομευτικά μπορεί να λειτουργήσει, προσθέτει νέα οικονομικά βάρη και χρόνο, και η επίλυση στερείται αντικειμενικότητας.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι έννοιες για άσκηση από κοινού και εξίσου, της γονικής μέριμνας, διότι δημιουργούνται συγχύσεις που αντικειμενικά δημιουργούν ερμηνείες για την ισόχρονη διαμονή. Χήτας (Ελληνική Λύση): Νομίζετε ότι με «μπαλώματα» και μεσοβέζικες λύσεις θα δώσετε απαντήσεις

Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την οικογένεια, να δώσει πραγματικά κίνητρα και όχι να μοιράζει ψίχουλα, υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για έκπτωση από τις ιδεολογικές αρχές και αξίες και απροθυμία μέτρων για τη δημογραφική πολιτική.

«Νομίζετε ότι με μπαλώματα και μεσοβέζικες λύσεις θα δώσετε απαντήσεις στο πρόβλημα. Νομοθετείτε χωρίς να έχετε την πραγματική εικόνα του προβλήματος, πόσα διαζευγμένα ζευγάρια έχουμε, πόσα παιδιά εκτός γάμου», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Χήτας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «κάνει μπαλάκι το παιδί» αντί να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και αυτό την ίδια ώρα που καταρρέει ως θεσμός η οικογένεια και ενώ αυξάνονται τα παιδιά εκτός γάμου στην Ευρώπη. Αντίστοιχη εικόνα, είπε ο κ. Χήτας, υπάρχει στην Ελλάδα που το 2018 το ποσοστό των παιδιών εκτός γάμου έφτασε το 11%.

«Είμαστε αντίθετοι με τη διάταξη που αναφέρει ότι στη δικαστική απόφαση δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και υπογράμμισε πως όταν ο γονέας είναι επικίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού, πρέπει να απομακρύνεται άμεσα. «Ζητάμε ξανά αυστηροποίηση και πραγματική έκτιση των ποινών», είπε ο κ. Χήτας. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι για την κρίση στην οικογένεια δεν ευθύνονται μόνο οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αλλά και η χαλάρωση των ηθών, τα πρότυπα που καλλιεργούνται από τα ΜΜΕ.Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25): Αντιμετωπίζετε τα παιδιά σαν να είναι χωράφια που πρέπει να μοιράσουν

«Αποφασίσατε να προσδεθείτε στο άρμα συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια για τη διαφήμιση και το lobbying που σας κάνουν. Προφανώς οι λομπίστες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εσάς, από ό,τι τα παιδιά μας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Η κα Αδαμοπούλου προειδοποίησε πως όσοι ψηφίσουν σήμερα αυτό το νομοσχέδιο, «βάζουν τη σφραγίδα τους σε ένα κοινωνικό έγκλημα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα στρατό από παιδιά κακοποιημένα και απορρυθμισμένα, από παιδιά ψυχοσυναισθηματικά διαταραγμένα και ένα στρατό από γονείς κακοποιητικούς που θα βρουν την ευκαιρία να βγάλουν την αρρώστια τους πάνω στα παιδιά». Γι’ αυτό η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε όλους τους βουλευτές να βάλουν το συμφέρον του παιδιού πάνω από τις κομματικές γραμμές και από τα κομματικά συμφέροντα.

«Αντί να προβλέψετε ένα συμπεριληπτικό και ολιστικό υπόδειγμα εξατομικευμένης διαχείρισης και ρύθμισης των οικογενειακών υποθέσεων, εσείς κάνετε μια οριζόντια ρύθμιση, σαν να επιβάλλετε ΦΠΑ σε προϊόντα. Το ερώτημα είναι με τι υπηρετείται το συμφέρον του παιδιού; Με αυθαίρετα νομικά κριτήρια ή με την αρωγή από ειδικούς επιστήμονες που θα αγκαλιάσουν την οικογένεια, θα αφουγκραστούν τις ανάγκες της και στη συνέχεια θα καταλήξουν, για το καλύτερο δυνατό, και για το παιδί και για τους γονείς;», ανέφερε η Αγγελική Αδαμοπούλου και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν λέει την αλήθεια τι ακριβώς υπηρετεί.

«Ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην εναλλασσόμενη κατοικία, οδηγείτε στην απορρύθμιση του παιδιού, μιλάτε στεγνά για το παιδί, αλλά ο μεγάλος σας καημός δεν είναι το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού αλλά το συμφέρον των ολίγων. Στρώνετε τον δρόμο για να ένα απορρυθμισμένο παιδί που θα γίνει μπαλάκι μεταξύ των δύο γονιών και θα γαλουχηθεί με τη νοοτροπία ότι υπάρχει ο φορτικός γονέας της καθημερινότητας και ο χαλαρός διασκεδαστικός γονέας του Σαββατοκύριακου», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

«Αντιμετωπίζετε τα παιδιά σαν να είναι αποκτήματα των γονέων, σαν να είναι χωράφια που πρέπει να μοιράσουν. Τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα, είναι αυθύπαρκτες προσωπικότητες, η γνώμη και η βούλησή του παιδιού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε, ποιος είναι ο κατάλληλος γονέας ακόμη και αν χειραγωγούνται», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένο το κεντρικό πνεύμα και η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου. «Έχετε συστρατευθεί με μια ομάδα που λασπολογούν δικαστές, απειλούν δικηγόρους, ξοδεύουν εκατομμύρια για την καμπάνια τους», είπε η κ. Αδαμοπούλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ