Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αύριο, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Η συνεδρίαση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο της ακραίας και προκλητικής ρητορικής, κλιμακώνοντας διαρκώς την ένταση.

Τελευταίο και ενδεικτικό παράδειγμα, οι εμπρηστικές δηλώσεις Μπαχτσελί. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ότι η χώρα του θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, μέσω του TANAP.

Συγκεκριμένα, ο Μπαχτσελί απείλησε τη χώρα μας να σταματήσει να «κουνάει το δάχτυλο» και να «προκαλεί την υπομονή» τους, καθώς, αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο, ενδέχεται να υπάρξει διακοπή παροχή ενέργειας μέσω του αγωγού ΤΑP. Αν το κάνει αυτό, η Ελλάδα, «αυτό θα είναι υπέρ της ενεργειακής της ασφάλειας», είπε.

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί «η Τουρκία είναι ο ασφαλέστερος διάδρομος για τη μεταφορά πλούσιων πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο προς την Ευρώπη. Η γραμμή που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι το TANAP. Θα είναι υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας για αυτή τη χώρα, αν σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία και σταματήσει να προκαλεί την υπομονή μας».

«Η συμφωνία υδρογονανθράκων που υπέγραψε η χώρα μας με τη Λιβύη είναι επίσης ιστορικού χαρακτήρα και έχει ενοχλήσει πολύ τις δυτικές χώρες», είπε. Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα… κρυώσει φέτος σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα λόγω της πολιτικής της Άγκυρας έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται πώς να ζεσταθούν και να έχουν φως αυτό τον χειμώνα. Ευτυχώς, η Τουρκία δεν έχει ποτέ τέτοιο πρόβλημα, τέτοιο φόβο», ανέφερε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ