Συνάντηση Σαμαρά-Ομήρου

Συνάντηση Σαμαρά-Ομήρου 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου. Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Ομήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά, και μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση στις 2 χώρες,  τη σαφή βούληση  των Κυβερνήσεων, των Κοινοβουλίων των 2 χωρών και των Λαών μας, να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση των οικονομιών. Γιατί,  είναι βαθειά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των Οικονομιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι προϋπόθεση όχι απλώς, για την ευημερία και τη κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και διαχείριση των Εθνικών μας θεμάτων, και ασφαλώς, του Κυπριακού. Γιατί,  είναι βασική παράμετρος και θεμελιώδης προϋπόθεση μία ισχυρή οικονομία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μαζί, ασφαλώς, με μία σωστή πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, μαζί με ισχυρή άμυνα.

Ανταλλάξαμε απόψεις, όπως ήταν φυσικό, για την πορεία του Κυπριακού. Μείναμε απολύτως σύμφωνοι ότι χωρίς επαρκής διαπραγματευτική βάση, χωρίς η Τουρκική πλευρά να συμφωνήσει στις βασικές αρχές, στα βασικά χαρακτηριστικά λύσης του Κυπριακού προβλήματος, δηλαδή οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσκοπούν σε μία λύση η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά μίας Διεθνούς Νομικής Προσωπικότητας, ενός κράτους με μία Διεθνή Νομική Προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών ως ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δεν είναι νοητό να ξεκινήσουν. Διότι, στόχος δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, γιατί τέτοιες συνομιλίες έχουμε τα τελευταία 39 χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα. Θέλουμε συνομιλίες στις οποίες εξαρχής θα υπάρχει συμφωνία ότι αποσκοπούν στο να μας οδηγήσουν σε μία λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και μία λύση η οποία να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρα – μέλους της Ε.Ε.

Και, ασφαλώς, μείναμε σύμφωνοι και στη θέση ότι χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ένα πιο ενεργό επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Ναι, το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, άρα πρέπει να παραμείνει εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η Κύπρος είναι χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή προσωπικότητα η οποία να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος – special envoy – όπως ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα, για να επαγρυπνεί και να εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, γιατί για μία ακόμη φορά, με τις τοποθετήσεις του, με τις δηλώσεις του, με τη στάση του, όπως προκύπτει και από τη σημερινή μας συνάντηση, αναδεικνύει την απόλυτη συμπαράταξη της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για Ελευθερία και Δικαίωση”.            

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ