Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς: Ποια θέματα θα τεθούν στη συνάντηση τους

Για το εάν θα θέσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα τουρκικής προκλητικότητας στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς στο πλαίσιο της συνάντησης τους ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα. Με ψυχραιμία, αποδομούμε όλους τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Δεν παρακολουθούμε τις προκλήσεις και τους χαρακτηρισμούς σε προσωπικό επίπεδο. Και από την άλλη πλευρά αποφασιστικά και πάρα πολύ καθαρά είναι γνωστό σε όλους ότι η χώρα έχει αναβαθμίσει και το  γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα αλλά και την αποτρεπτική ικανότητα προκειμένου να μπορέσει ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της  και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ψύχραιμα, αποφασιστικά ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης  όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις”, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Οι σχέσεις Μητσοτάκη -Σολτς και τα υποβρύχια

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν θα τεθεί πιο επιτακτικά το θέμα της προμήθειας γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. ” Η εξωτερική μας πολιτική είναι μια πολιτική αρχών και με βάση στοιχεία και πραγματικά περιστατικά  που ανταποκρίνονται στις συνθήκες, που ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και που δημοσιοποιούν την προκλητική συμπεριφορά  Άγκυρας σε όλο το πεδίο δημιουργούν τις αντιδράσεις  και τα συμπεράσματα που είναι γνωστά  από συμμάχους και εταίρους. Ο Πρωθυπουργός αναδεικνύει την τουρκική πραγματικότητα και τουρκική προκλητικότητα με τεκμήρια. Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει ποιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες που ισχύουν. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη  της Τουρκίας και μιας τακτικής  αναθεωρητισμού  στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσέγγισης  και αντίληψης και πολιτικής και της στόχευσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή “,απάντησε.

“Η χώρα ψύχραιμα χωρίς να παρασύρεται σε ανταγωνισμό προσωπικών  χαρακτηρισμών και ύβρεων. Η δική μας εξωτερική πολιτική  είναι πολιτική αρχών , με τρόπο αποφασιστικό , συνεπή ,συνετό  είναι εδώ για αναδεικνύει και τη διεθνή νομιμότητα για να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή , πολύ αποφασιστικά και αποτελεσματικά  να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ