Συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου την Παρασκευή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ground Zero.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Τι είπε ο Οικονόμου στον RealFm για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου

Την είδηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου θα γίνει κανονικά όπως επιβεβαίωσε στον Realfm 97,8 ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα δήλωσε ότι “ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην εκδήλωση στο Ground Zero. Θα τον υποδεχθεί εκεί ο κ. Ελπιδοφόρος και θα τον ξεναγήσει”.

“Θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και θα συναντηθούν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα γίνει στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου” πρόσθεσε.

“Νομίζω όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους οι σχέσεις βασικών θεσμικών παραγόντων του ελληνισμού, που προφανώς έχουν ως επιδίωξή τους και την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνισμού” περιέγραψε.

“Καλό είναι να προφυλάσσονται από όλους και να αποφεύγουμε πράγματα που μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση διάφορους παράγοντες αυτής της εξίσωσης. Μέχρι εκεί” είπε χαρακτηριστικά.

“Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που δημιούργησε η συγκεκριμένη παρουσία. Πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι οι ρόλοι κάποιων ανθρώπων είναι πιο σύνθετοι. Καλό είναι πάντα να βρίσκουμε την ισορροπία και τη χρυσή τομή, αναγνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο” υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Προς ακύρωση η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ελπιδοφόρο

Συνεχίζει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ1, υπάρχει πρόθεση να ακυρωθεί ωστόσο η επικείμενη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Στις επαφές και συναντήσεις που θα είχε ο Νίκος Αναστασιάδης περιλαμβανόταν, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμά του και εκείνη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για τις 11 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης).

Νίκος Αναστασιάδης- Ελπιδοφόρος

Η συγκεκριμένη συνάντηση όμως μάλλον βαίνει προς ακύρωση καθώς διπλωματικές πηγές τόνισαν στην ΕΡΤ1 ότι υπάρχει δυσφορία για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» που πραγματοποιήθηκε χθες.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Άναψε “φωτιές” η παρουσία του στο “Τουρκικό Κέντρο”

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρος θα γίνει στη σκιά των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, κυρίως από την πλευρά της Κύπρου, αλλά και της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας.

Ο λόγος ήταν η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” πλάι στον Ερντογάν και τον Τατάρ. Από νωρίς το πρωί κυκλοφορούσαν πληροφορίες για τη δυσαρέσκεια που επικρατεί μετά την απόφαση του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια και ότι εξεταζόταν η ακύρωση των ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, ο Νίκος Αναστασιάδης που επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στην έδρα της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής με τον κ. Ελπιδοφόρο επικαλέστηκε  το “βεβαρημένο του πρόγραμμα”  για να αποφύγει το ραντεβού, καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση στην οποία μάλιστα είχε και κοινή φωτογράφηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, την απόφαση του Κύπριου προέδρου ακολούθησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως τελικά τα δεδομένα άλλαξαν και η συνάντηση θα γίνει στο Ground Zero την Παρασκευή.

Ελπιδοφόρος τουρκικό σπίτι

Σύμφωνα με διπλωματικές  πηγές  πάντως. ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά  από το υπουργείο Εξωτερικών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” και του είχαν εισηγηθεί να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ