Συνάντηση Φλώρου – Τσούνη με έμφαση σε F-35 και «Σούδα του Βορρά»

Η Αλεξανδρούπολη ή αλλιώς «Σούδα του Βορρά» και ο σημαντικός ρόλο που διαδραματίζει στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και το πρόγραμμα των F-35 βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης ΦλώρουΤσούνη.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με την Α.Ε. τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα George J. Tsunis, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ.

Ο Στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία που είχε αναπτυχθεί με τον προκάτοχό του Πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt και εκφράζοντας την βεβαιότητά του για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ σε διμερές και ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ άλλων λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της στην αρχιτεκτονική ασφάλεια του Ευρωατλαντικού Χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδος, η οποία προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας, συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής με την γενικότερη ενεργό και έμπρακτη συμμετοχή της στις δράσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ καθώς και με την διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσωπικού, μέσων και αμυντικού υλικού και ειδικότερα με την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων μέσω της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης.

Ακολούθως έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς τόσο με τις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA), όπως και με την διαρκή εκτέλεση κοινών δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε επίσης στα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα και στην υλοποίησή τους με σκοπό αφενός την διασφάλιση αφετέρου την στοχευμένη αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στις διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την ουσιαστική συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των Στρατιωτικών Συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με φίλες και σύμμαχες Χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάδειξη και διασφάλιση του ρόλου της Ελλάδος ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και ως αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ