Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στο ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο η ηρεμία στο Αιγαίο – ΒΙΝΤΕΟ

Οι υπουργοί άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με την συνέχιση της ηρεμίας στο Αιγαίο να βρίσκεται στο επίκεντρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι δύο υπουργοί, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, υπέγραψαν την από κοινού συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιπυραυλικής συνεργασίας European Sky Shield Initiative (ESSI), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή η πρωτοβουλία, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα και την ενσωμάτωση των συμμάχων. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πρωτοβουλία με το ευρύ φάσμα των εθνικών μας πόρων. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Γερμανία για τον συντονιστικό της ρόλο σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. «Θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας σε αυτήν την πρωτοβουλία που εξυπηρετεί την κατανόηση της συλλογικής άμυνας» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο ΝΑΤΟ ο Νίκος Δένδιας ανέφερε για την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ότι «είναι μία καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση του παρόντος κλίματος ύφεσης, η αποφυγή οποιωνδήποτε προκλήσεων, οποιωνδήποτε ενεργειών, μπορεί να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ’ ιδία συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu).

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχε όμως και με τον Φιλανδό Άντι Χακάνεν (Antti Häkkänen) ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στο Ελσίνκι στις 27 Φεβρουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ