Σήμερα η συνάντηση Δένδια – Χριστοδουλίδη

Οι εξελίξεις στην περιοχή, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το Κυπριακό αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο “κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα”, όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του χθες το πρωί, στη Λεμεσό, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση και την ευκαιρία που θα δοθεί “μαζί με τους τεχνοκράτες και από τις δυο πλευρές, να συζητήσουμε σε βάθος, όχι μόνο τις εξελίξεις στην περιοχή – εξελίξεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και επηρεάζουν και τις δυο χώρες – αλλά να συζητήσουμε τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, να συζητήσουμε το μέλλον της Τουρκίας, το Κυπριακό και όλα τα θέματα που αφορούν τις δυο χώρες”.

Στόχος, συνέχισε, μέσα από τη συζήτηση και την αξιολόγηση των δεδομένων, “να καταλήξουμε και σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες κινήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα”.

“Θεωρώ τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και την κρισιμότητα των στιγμών”, συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα γίνει στο Υπουργείο του, την Τρίτη, με τον Υφυπουργό για προξενικές υποθέσεις των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

“Στόχος είναι να αξιολογήσουμε την κατάσταση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις στο θέμα του τερματισμού της ανάγκης για θεώρηση εισόδου κατόχων κυπριακών διαβατηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και να δούμε τα επόμενα βήματα”, είπε σημειώνοντας πως, απώτερος στόχος είναι ” εντός του 2020, να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει καθοριστεί η ημερομηνία άφιξης, στην Κύπρο, του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μαϊκ Πομπέο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “όταν πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα γίνουν”.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη είναι μια θετική εξέλιξη “κάτι το οποίο καλωσορίζουμε και ελπίζουμε να διατηρηθεί”.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, “η δική μας θέση και αυτό που μεταφέραμε και στις Βρυξέλλες πρόσφατα, είναι η ανάγκη όπως η ΕΕ έχει επιτέλους πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις”, τονίζοντας ότι “δεν πρέπει, όσον αφορά την ΕΕ ειδικότερα, να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Συρίας, μια χώρα για την οποίαν η ΕΕ δεν είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Όλες αυτές οι κρίσεις, είτε μιλάμε για τη Συρία, είτε για τη Λιβύη, είτε το τι γίνεται στο Ιράν και το Ιράκ, η ΕΕ έχει υποχρέωση να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι εκείνα που δέχονται και τις περισσότερες επιπτώσεις από αυτές τις κρίσεις, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ έγιναν στο περιθώριο του μνημοσύνου του Πανίκου Δημητρίου, που το 1975 παρασύρθηκε από βρετανικό τεθωρακισμένο κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στις ΒΒ Ακρωτηρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ