Συναγερμός για θερμό Αύγουστο στην ανατολική Μεσόγειο – Οι νέες προκλήσεις που “στήνει” ο Ερντογάν

Για έναν θερμό Αύγουστο στην ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζονται η Αθήνα και η Λευκωσία, μετά τη νέα προαναγγελία της Τουρκίας ότι θα στείλει το πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην περιοχή τον επόμενο μήνα. Στην εξαγγελία αυτή προχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, μιλώντας στους εορτασμούς για την επέτειο της εισβολής που έγιναν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Η εξαγγελία αυτή δεν είναι νέα. Ηδη από τις αρχές Μαΐου, όταν το νέο πλοίο της Τουρκίας κατέπλευσε στη Μερσίνη, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει τις πρώτες του γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο για τον Ιούλιο. Ωστόσο, είναι πιθανόν ο Ερντογάν να έκρινε πως το κλίμα δεν ήταν πρόσφορο και, πιθανότατα, το πλοίο και το πλήρωμα να μην ήταν έτοιμα για το ταξίδι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι αυτή η εξαγγελία θα πραγματοποιηθεί. Το ερώτημα είναι πού θα κατευθυνθεί το νέο απόκτημα του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα καταπλεύσει τον Αύγουστο στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ πληροφορίες από τη Μεγαλόνησο δεν αποκλείουν το πλοίογεωτρύπανο να εισέλθει και σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας με πιθανότερο στόχο το οικόπεδο 6. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η εξαγγελία του Οκτάι δεν έγινε τυχαία από τα κατεχόμενα, καθώς ήθελε να υποδηλώσει πως το τουρκικό πλοίο θα κινηθεί σε κυπριακά νερά. Οι Τούρκοι θεωρούν, άλλωστε, ότι η Μεγαλόνησος προσφέρεται για κινήσεις προβολής ισχύος, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει τα μέσα για να την αποτρέψει, δεν είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ώστε η πρόκληση να προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και μπορεί να ζητήσει αρωγή μόνο από την Ε.Ε., η οποία έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει το θέμα χλιαρά.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν επίσης πως η Αγκυρα δεν μπλοφάρει όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα, καθώς ο Αύγουστος, λόγω των θερινών διακοπών σε όλη την Ε.Ε., έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πλέον πρόσφορος μήνας για τέτοιου είδους εγχειρήματα, αφού η όποια -συνήθως φραστική- καταδίκη της Τουρκίας είναι πολύ αδύναμη και η πρώτη συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για το θέμα παραπέμπεται για τον Οκτώβριο.

Τα εμπόδια

Τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν προϊδεάσει για μεγάλες κινήσεις έξω από τα σύνορα της Τουρκίας, που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται, ενώ η χώρα οδεύει προς τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά την εισβολή στη Συρία, που έχει προαναγγελθεί από τον Μάιο, ο Ερντογάν βλέπει να υψώνονται απέναντί του ανυπέρβλητα εμπόδια, καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην περιοχή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν και όχι μόνο) έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους στην εισβολή που σχεδιάζει. Στην Κύπρο, οι Τούρκοι θεωρούν ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού η γειτονική χώρα όχι μόνο δεν έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση στην πολιτική της, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά διαθέτει και την «ανοχή» του διεθνούς παράγοντα, όπως δείχνουν οι δήθεν «γεφυρωτικές» πρωτοβουλίες της Βρετανίας και οι εκθέσεις του ΟΗΕ, οι οποίες καταλογίζουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό εξίσου και στις δύο πλευρές.

Αν οι σχεδιασμοί της Αγκυρας γίνουν πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη προβολή ισχύος της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο μετά το 2020, η οποία θα δώσει τέλος στην ηρεμία «επί του πεδίου» την οποία απήλαυσαν τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ισχυρή θα είναι η πρόκληση, αν δηλαδή οι Τούρκοι θα περιοριστούν σε περιοχές που δεν είναι αδειοδοτημένες ή αν θα επιλέξουν να κινηθούν σε ένα από τα αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία διεκδικούν, με πιθανότερο προορισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επισήμως ισχυριστεί ότι αποτελεί περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε τουρκική κίνηση.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ