Συγκυβέρνηση σε τεντωμένο σχοινί

Συγκυβέρνηση σε τεντωμένο σχοινί

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στο Μαξίμου οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, καθώς το τελευταίο διάστημα διαφοροποιούνται σχεδόν σε κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση.

Ωστόσο η ρευστή κοινοβουλευτική πλειοψηφία -καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συνολικά 153- και η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε, κάνουν τον Α. Σαμαρά και τους συνεργάτες του να μην θέλουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να τραβήξουν το σχοινί της αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό εταίρο.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συνιστούσαν ψυχραιμία, ακόμα και τον Α. Γεωργιάδη συγκράτησαν και του ζήτησαν να χαμηλώσει τους τόνους κυρίως απέναντι στους βουλευτές της συγκυβέρνησης. «Το μέτρο των 25 ευρώ είναι εξυγιαντικό μέτρο, το θεωρώ ορθό, το υπερασπίζομαι, αλλά σέβομαι τις διαφορές με τον ΠΑΣΟΚ και θα συζητήσω μαζί τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Στις 16:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρουσία του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα και πιθανότατα του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, θα προσπαθήσουν να βρουν 10-15 εκατ. ευρώ ένα ποσό το οποίο ισοδυναμεί με την εξαίρεση των ανέργων από τα 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τρία είναι τα σενάρια που επικρατούν

Σενάριο 1ο : Εισφορά 1 ευρώ σε κάθε μαγνητική ή αξονική τομογραφία που θα πραγματοποιείται

Σενάριο 2ο : Φόρος υπέρ του ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα και γενικότερα στα είδη καπνού

Σενάριο 3ο : Φόρος σε όσους καταστηματάρχες διατηρούν αίθουσες καπνιζόντων

Όσον αφορά το πρώτο σενάριο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς όπως αναφέρουν οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες είναι από τις ακριβές εξετάσεις οι οποίες με αυτό το μέτρο που προτείνεται θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο.

Στις 18:30 το απόγευμα ο Α. Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τους βουλευτές που μετέχουν στο ΚΤΕ υγείας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, αφού πρώτα όμως θα έχει ολοκληρωθεί και η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον μνημονιακό στόχο το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί από το «χαράτσι» των 25 ευρώ ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις πριν ξεκινήσει ο νέο γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα και να μην υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό κενό, όπως συνέβη με τον φόρο ακινήτων.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ