Σύγκρουση εκτός ελέγχου

Σύγκρουση εκτός ελέγχου

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Με το που θα επιστρέψει ο πρωθυπουργός από το σημαντικό ταξίδι του στην Κίνα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις σφοδρές ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις μεταξύ του Α. Ρουπακιώτη και του Τ. Μπαλτάκου.

Αφορμή είναι η εμμονή του υπουργού Δικαιοσύνης να περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές, απειλώντας μάλιστα ακόμα και με παραίτηση.

Ο Α. Ρουπακιώτης μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας ουσιαστικά στον γραμματέα της κυβέρνησης ότι όλα αυτά «είναι φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής» και ότι «κάποιες ανακοινώσεις, που δεν ξέρω τι θέλουν να υπηρετήσουν, είναι ως να ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα, ως να παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού». «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά μάλλον έχουμε περάσει την πρώτη δημοτικού. Άρα, οι όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις όχι μόνο μας προσβάλλουν αλλά και δεν ενδυναμώνουν ακριβώς αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού και τις αποφάσεις των άλλων δύο προέδρων για να προωθηθεί το νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Ρουπακιώτης φανερά ενοχλημένος από την κίνηση του κ. Μπαλτάκου.

Πηγές της γραμματείας της κυβέρνησης χαρακτηρίζαν «τερατούργημα» το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο «ευνοεί την Χρυσή Αυγή και βλάπτει τη ΝΔ καθώς φιμώνει την εκκλησία και τις ένοπλες δυνάμεις» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απείλησε ακόμα και με παραίτηση, «Σε ό,τι αφορά τον εαυτό μου -μιας και κάποιοι συνεχώς τόσο αστόχαστα λησμονούν ότι αυτή είναι κυβέρνηση τριών κομμάτων και όχι ενός- με τη δύναμη που δίνει η στήριξη του κόμματος και ο πρόεδρος που με έχουν προτείνει εδώ, οφείλω να δηλώσω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα υπερασπιστεί και υπερασπίζεται το σύνταγμα, τους θεσμούς, τα δικαιώματα». Μάλιστα άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του στην αντίθετη περίπτωση, λέγοντας: «Ο υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να αποστεί, πρώτον, γιατί βαθύτατα θέλει να υπερασπιστεί τη δέσμη ιδεών που τον προσδιορίζουν μια ζωή και δεύτερον γιατί ξέρει ότι το υπουργείο του και η καρέκλα του δεν έχει κόλλα» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Ρουπακιώτης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης διέρρευσε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς αλλαγές. Άμεση ήταν η απάντηση του Τ. Μπαλτάκου ο οποίος με γραπτή του δήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά «Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στη Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών. Μετά την έρευνα αυτή και εφόσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στη Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης. Την Παρασκευή 10 Μαΐου προσκομίσθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς ενημέρωσή μας, ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων – καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Τη λύση αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο Α. Ρουπακιώτης απειλεί με παραίτηση. Η τελευταία ήταν η σύγκρουση που είχε με τον Α. Μανιτάκη (και οι δύο είχαν προταθεί από την ΔΗΜΑΡ) για τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συμβασιουχών. Τότε η κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα είχε «παγώσει» το θέμα. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς υπάρχει ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ