Στροφή στην καθημερινότητα

Στροφή στην καθημερινότητα

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης 

 

Μία ημέρα μετά την οριστική συμφωνία με την τρόικα η κυβέρνηση επιχειρεί στροφή στην καθημερινότητα. Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος θα ανακοινώσουν αντίστοιχα – σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου – τις ρυθμίσεις για το «χαράτσι» που θα είναι μειωμένο κατά 15%, για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Και τα τρία θέματα αφορούν σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας και ειδικά τους ανέργους και τους κοινωνικά ασθενέστερους. 

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που θα καταβάλει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα αφορά εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του ξεκίνησε με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια, στην μείωση του ειδικού τέλους αλλά και των φορολογικών συντελεστών με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών. 

Ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Εconomist και θα αναφερθεί στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην επανέναρξη των μεγάλων έργων τα οποία θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και την επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. 

Παράλληλα θα τονίσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» στο τέλος του χρόνου. 

Αγώνας 60 ημερών 

Στο επόμενο διάστημα όλα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα πρέπει να γίνουν νόμοι του κράτους και δεν είναι λίγα. Οι αρμόδιοι υπουργοί ετοιμάζουν ήδη τα επίμαχα νομοσχέδια τα οποία αφορούν. 

– Καταργήσεις οργανισμών και οργανικών θέσεων 

– Την μείωση του ειδικού τέλους 

– Τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία 

– Τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια 

– Την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων 

Μέχρι τον Ιούνιο που θα έχουμε την νέα αξιολόγηση και όπως είπε ο πρωθυπουργός θα συζητηθεί και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλα τα επίμαχα νομοσχέδια.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ