Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2% του ΑΕΠ

Κινδύνους και αντιξοότητες στο δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση της Young Presidents’ Organization, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εντόπισε αυτούς τους «πολιτικούς κινδύνους» στην άνοδο του λαϊκισμού και της αντιευρωπαϊκής ρητορικής, στην προσφυγική κρίση, το Brexit αλλά και στα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, δηλαδή την υψηλή ανεργία και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Ως εκ τούτου «απαιτούνται δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό και να θωρακιστεί η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η ζώνη του Ευρώ απέναντι σε μελλοντικές διαταραχές» πρόσθεσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα του ESM, ως αναγκαία συνθήκη για να έρθει η οικονομική ανάκαμψη. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ενθαρρύνουν την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυξάνοντας τον ανταγωνισμό σε διαφόρους τομείς και προσελκύοντας νέες επενδύσεις, εγχώριες και ξένες» είπε χαρακτηριστικά.

Προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναγυρίσει στα ελλείμματα του παρελθόντος ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την ανάγκη να τεθούν ως στόχοι, η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών εξαγωγών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Και συμπλήρωσε ότι «απαιτείται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους».

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι, είναι εφικτή η μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να επηρεάζονται οι προοπτικές βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, εφόσον συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της φορολογίας και την απελευθέρωση πόρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά εφικτούς», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Διαβάσε επίσης:

ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ το οκτάμηνο

Για πόλεμο λάσπης εναντίον του κάνει λόγο ο Στουρνάρας

ΕΚΤ: Η Κίνα και το Brexit δυνητικά ρίσκα για την παγκόσμια ανάπτυξη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ