Στο στόχαστρο ο Στουρνάρας

Στο στόχαστρο ο Στουρνάρας

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα περί μη υπερφορολόγησης των πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και όσα υποστήριξε χθες κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

Τους τόνους σήκωσε πρώτη η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ακολούθησαν άλλοι συνάδελφοί της από τον ίδιο και άλλους χώρους, με τις αντιπαραθέσεις να βγαίνουν και εκτός αιθούσης, στα «πηγαδάκια» που γρήγορα σχηματίστηκαν μεταξύ βουλευτών της ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής.

«Πρέπει να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση», υποστήριξε η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, επιμένοντας πως υπάρχει τέτοια και σημειώνοντας πως θα δεχόταν μία αντίληψη που θέλει αύξηση της φορολογίας για να καλυφθούν οι ανάγκες του προϋπολογισμού, όχι όμως για να φθάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ. Για αυτό είπε ότι «δείχνει ότι είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα», απαντώντας έτσι και στο επιχείρημα του υπουργού ότι οι φόροι στην Ελλάδα αγγίζουν το 22, 8% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 25,7% αντίστοιχα.

«Η αντιπολίτευση λέει όχι σε όλα ..αυτό όμως σημαίνει μόνο αύξηση της δικής μας ευθύνης αφού πρέπει να καλύψουμε και αυτό το κενό και πρέπει να προχωρήσουμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από ότι σήμερα», είπε, κάνοντας λόγο για «δομική διαφωνία» της με αυτό που είπε ο υπουργός. Μίλησε μάλιστα για οκταπλασιασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και κατάρρευση της μεσαίας τάξης, καθώς και για εξάντληση των ελάχιστων αποταμιεύσεων των πολιτών, ενώ σε «πηγαδάκι» στον διάδρομο της Βουλής λίγο αργότερα, επαναλάμβανε σε υψηλούς τόνους τα επιχειρήματά της.

Οι αντιδράσεις όμως δεν περιορίστηκαν στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη. «Στην Αθήνα, τα δικά μας μαντριά είναι τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα», είπε, επιτιθέμενος στον υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος, μετά την μετακύλιση του φορολογικού βάρους από τα αγροτεμάχια στα αστικά ακίνητα. Υποστήριξε άλλωστε ότι υπάρχουν φορολογούμενοι που δεν εισπράττουν ενοίκια αλλά θα κληθούν να πληρώσουν νέο φόρο γι αυτά. «Ελπίζω να δούμε τον συνήθως απόντα Στουρνάρα και να του τα πούμε», συνέχισε, κατηγορώντας εμμέσως τον υπουργό για το ότι είχε βγει από την αίθουσα.

«Είπε ότι ο φόρος ακινήτων είναι δίκαιος γιατί στα ακίνητα διακινείται μαύρο χρήμα άρα δικαιολογείται να υπερφορολογήσουμε και αναρωτιέμαι αν αυτό δεν αποτελεί ύβρη σε χιλιάδες νοικοκυριά που αγωνίστηκαν να φτιάξουν σπίτι το διπλοπληρώσανε και τους αποκαλούμε σήμερα φοροφυγάδες. Γιατί ο Στουρνάρας δεν ψάχνει τους πραγματικούς φοροφυγάδες;», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι «νοικοκυραίοι» έχουν πληρώσει το 2013 τρεις ΦΑΠ, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν χαράτσι, με τη δεύτερη δόση, και θα τους έρθει και ο ενιαίος φόρος. Ειδικά για τον τελευταίο, ζήτησε να εξεταστούν οι φορολογικοί συντελεστές και το αφορολόγητο όριο, καλώντας τον κ. Στουρνάρα να μη δοκιμάζει τις αντοχές των βουλευτών γιατί κάποια στιγμή θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Στον υπουργό Οικονομικών όμως, επιτέθηκε και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, κάνοντας λόγο για αισιοδοξία που δεν δικαιολογείται και προτείνοντας σύνεση και μετριοπάθεια. «Δεν πάτε καλά με τις αποκρατικοποιήσεις. Το κράτος παραμένει ανάλγητο και με μίσος απέναντι σε όποιον πάει να δημιουργήσει», είπε μεταξύ άλλων.

Από τον χορό των αντιδράσεων, ασφαλώς, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Για ομιλία «αντάξια ενός υπουργού Οικονομικών προτεκτοράτου», έκανε λόγο, σηκώνοντας τους τόνους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Συγχαρητήρια κύριε Υπουργέ, όποιοι πολίτες παρακολούθησαν την ομιλία σας δεν κατάλαβαν τίποτε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για «πρώτη φορά συζητάμε προϋπολογισμό που θα καταρτιστεί από άλλους». Τον χαρακτήρισε μάλιστα «εικονικό» προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι ο πραγματικός θα συνταχθεί από την τρόικα μετά από διαπραγματεύσεις που θα κάνει η κυβέρνηση, για να εφαρμόσει τελικά τις συνταγές της. «Και στη χειρότερη Μπανανία δε θυμάμαι να έχει εφαρμοστεί αυτή η τακτική», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στον… συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα ακολουθήσει αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. «Δεν υφίσταται αναπτυξιακή πολιτική όταν δεν υπάρχουν δημόσιες δαπάνες. Έχουμε δεσμευτεί να πάνε στο 37% όταν στην Ευρώπη είναι στο 46%», είπε, σημειώνοντας για τον προϋπολογισμό ότι συνεχίζει την βαρβαρότητα των μνημονίων της λιτότητας. Αναφέρθηκε δε και σε δημοσιονομικά κενά πάνω από 1,3% που δημιουργούνται, μιλώντας τελικά για έναν «προϋπολογισμό απάτης».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ