Στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας με φόντο τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Ιώβ Γκάλαντ ενώ τρέχουν διάφορα προγράμματα προμήθειας αμυντικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προώθηση του «γαλάζιου συνασπισμού» της Μεσογείου, όπως ονομάζεται το τόξο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ειδικότερα για το Ισραήλ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια να αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή.

Την σημασία στις σχέσεις με το Ισραήλ που δίνει η ελληνική κυβέρνηση απηχούν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης των Ικάρων (Ελλήνων και ξένων), το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Όπως πρώτη δημοσίευσε η Realnews της Κυριακής, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Ιώβ Γκάλαντ (Yoav Galant). Πρόκειται για επίσκεψη που πραγματοποιείται στον απόηχο του συγχαρητήριου τηλεφωνήματος που δέχθηκε για την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια της οποία τον προσκάλεσε να επισκεφθεί επίσημα τη χώρα.

Οι δύο Υπουργοί αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Ελλάδα και Ισραήλ τρέχουν σημαντικά προγράμματα συνεργασίας, όπως η προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS, η αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A καθώς και τα UAV HERON που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία. Ειδικότερα για τα ισραηλινά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, το ΓΕΕΘΑ εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον τριών HERON στην έκδοση UCAV, δηλαδή μάχης.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και για σειρά άλλων αμυντικών συστημάτων, όπως το αντιαεροπορικό IRON DOME, για το οποίο έχουμε εκτενώς αναφερθεί στην Realnews. Επιπλέον δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη σημαντική συνδρομή των Ισραηλινών στην νέα αντιUAV ομπρέλα, που «κλειδώνει» όλο το Αιγαίο, καθώς και τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, όλο δηλαδή το ελληνικό FIR. Ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο όσο και εξελιγμένο σύστημα εντοπισμού, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε κάθε μη επανδρωμένη εναέρια απειλή. Το σύστημα έχει κυψελωτή δομή, με πολλές μονάδες, διάσπαρτες σε ελληνικά νησιά, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά και μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται και δύναται να εισέλθει στο ελληνικό FIR.

Όπως έγινε γνωστό από την διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λόγω μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος συναντήσεων του Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, η επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα πραγματοποιηθεί σε προσεχές χρονικό διάστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ