Στην Ιταλία για την προώθηση στην αμυντικής συνεργασίας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Στην Ρώμη θα μεταβεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ιταλό ομόλογό του την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας ΕλλάδαςΙταλίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πρόκειται να μεταβεί στην Ρώμη, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του Ναυάρχου Τζουζιέπε Κάβο Ντραγκόνε (Admiral Giuseppe Cavo Dragone).

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr οι δύο άνδρες θα έχουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις για θέματα προώθησης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας ενώ θα επισκεφθούν από κοινού και την έδρα της Ευρωπαϊκής Δύναμης για την Ασφάλεια στην Λιβύη, Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI), που είναι στην ιταλική πρωτεύουσα.

Βέβαια, η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό το βαρύ κλίμα της συμφωνίας της Ιταλίας με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, κάτι που έχει δυσαρεστήσει σφόδρα την Αθήνα.

Οι δεσμοί Ελλάδας και Ιταλίας, όμως, είναι ισχυροί. Γεωπολιτικά, οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στην κοινή ανακήρυξη ΑΟΖ ενώ οι Ιταλοί είχαν στείλει τα μαχητικά 5ης γενιάς, F-35 στην μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ΗΝΙΟΧΟΣ, το 2019.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όμως, έχει εργαστεί συστηματικά με το Επιτελείο του στην ενδυνάμωση των στρατιωτικών δεσμών των δύο χωρών, με αποκορύφωμα την άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ, που έγινε το θερμό καλοκαίρι του 2020, εν μέσω κρίσης με την Τουρκία και του ερευνητικού ORUC REIS.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος συμφώνησαν σε τετραμερή συντονισμένη παρουσία στην Αν. Μεσόγειο. Η Ελληνική πλευρά και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω πρωτοβουλία. Την διατηρούν διαρκώς στο προσκήνιο και πρωτοστάτησαν στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία μετουσιώθηκε σε πράξη με την άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 20» τον Σεπτέμβριο 2020, απ’ όπου και οι εικόνες στο σχετικό βίντεο, οπότε 4 ελληνικά F-16 μεταστάθμευσαν στο αεροδρόμιο ενώ συμμετείχαν συνολικά 8 μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, σπέρνοντας πανικό στους Τούρκους.

 

Όμως, Ελλάδα και Ιταλία είχαν ακόμη μία εξαιρετική στρατιωτική συνεργασία μαζί με στελέχη των αμερικανικών δυνάμεων, στην Βερόνα.

Επί 5 ημέρες, από την Δευτέρα 6 ως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση η οποία περιελάμβανε εκτέλεση αλμάτων Ελευθέρας Πτώσεως στην στρατιωτική βάση του 4ου Τάγματος Αλπινιστών Αλεξιπτωτιστών (4th Reggimento Alpini Paracadutisti) στην Βερόνα της Ιταλίας.

Στην συνεκπαίδευση συμμετείχαν Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και προσωπικό του 10th Special Forces Group (SFG) των ΗΠΑ και του 4ου Τάγματος Αλπινιστών Αλεξιπτωτιστών της Ιταλίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ