Στην Ελλάδα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας – Zήτησε στρατιωτική βοήθεια

Στο Ελληνικό Πεντάγωνο κατέφθασε το πρωί ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ ζητώντας περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Με κάθε επισημότητα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υποδέχθηκαν το πρωί τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ρέζνικοφ στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Το κυρίως ζητούμενο για τον Ρέζνικοφ είναι η επιπλέον ενίσχυση της χώρας του με στρατιωτικό υλικό ρωσικής και ουκρανικής προέλευσης που έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Εκτός από τα τεθωρακισμένα BMP, τα αντιαεροπορικά OSA-AK, οι S-300 και οι TOR M1, αποτελούν οπλικά συστήματα που χρειάζονται οι Ουκρανοί, αφού έχουν και τις γνώσεις για να τα λειτουργήσουν αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα για να τα υποστηρίξουν. Επιπλέον, ζήτησαν βοήθεια για ναυτικές επιχειρήσεις και την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της χώρας.

«Θα ήθελα σήμερα να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Ουκρανικό λαό, οι οποίοι έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται τα αποτελέσματα της επίθεσης, αλλά και να αποτίσουμε φόρο τιμής στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που μάχονται με ανδρεία και αυτοθυσία για τη νίκη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον χαιρετισμό του προς τον Ουκρανό ομόλογό του, συμπληρώνοντας: «Σε καλωσορίζω στην Ελλάδα, αναμένω να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών μας δεσμών, και παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς την Ουκρανία, σε αυτό το πολύ σημαντικό, το κρίσιμο στάδιο του πολέμου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, αυτή είναι η ξεκάθαρη στάση μας, όπως είπα, εξ αρχής».

Από τη μεριά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας στον σύντομο χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την θερμή υποδοχή στο Ελληνικό Πεντάγωνο, τονίζοντας «Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε. Περιμένω να συζητήσουμε, πέραν της τρέχουσας κατάστασης στο πεδίο, και τα σχέδιά μας. Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε και τα μελλοντικά θέματα, καθώς μετά από αυτόν τον πόλεμο, μετά από τη νίκη της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο, μαζί με τους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Σε ότι αφορά την βοήθεια επί των ναυτικών επιχειρήσεων ανέφερε: «Ο Αρχηγός μας του Ναυτικού θα ήθελε να συζητήσει μαζί σας στρατηγικές ιδέες (…) και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία».

Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ