Στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί…

Στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί…

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

 

Το επίσημο σχέδιο με τους αριθμούς και τις κατηγορίες από τις οποίες θα οδηγηθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 εκπαιδευτικοί μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι στις 12 στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σε ουσιαστικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνδέει τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών με την πλήρη αναδιοργάνωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο Τεχνολογικό Λύκειο που, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου θα αλλάξει ριζικά τη μορφή της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Οι πρώτες πληροφορίες για το ποιοι εκπαιδευτικοί τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας δόθηκαν ήδη από χθες στη δημοσιότητα -με τη μορφή διαρροών- από το υπουργείο Παιδείας.

Ποιους αφορά

Οι εκπαιδευτικοί των τομέων υγείας και πρόνοιας και των ειδικοτήτων αισθητικής, κομμωτικής και γραφικών τεχνών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ πρόκειται να «θυσιαστούν» στο βωμό της διαθεσιμότητας, στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Παιδείας.

Αναλυτικότερα, με βάση το σχέδιο αυτό στη διάρκεια του καλοκαιριού 2.000 εκπαιδευτικοί των παραπάνω κατηγοριών υπάγονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ την ίδια στιγμή καταργούνται και 46 ειδικότητες στα τεχνικά λύκεια.

Παράλληλα, 500 εκπαιδευτικοί θα μεταταχθούν, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Από το συνολικό αριθμό των 2.000 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, το 60% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες απαραίτητες και αναγκαίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και των ΟΤΑ. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός αυτό προμηνύει την αξιοποίησή τους και την επαναπρόσληψη τους στις Υπηρεσίες υγείας του σχετικού Υπουργείου τους προσεχείς μήνες.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι από τους υπολοίπους που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγονται σε κλάδους με ειδικότητες που είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα είτε μπορούν να ασκήσουν, όπως υδραυλικοί, κομμωτές κ.α και επομένως μπορούν να ασκήσουν και το επάγγελμά τους.

Οι μετατάξεις και οι «λουφαδόροι»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας, μέσω κύκλων του υποστηρίζει ότι η απόφαση για την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων σε διαθεσιμότητα δεν σχετίζεται με την έρευνα και την επιβολή κυρώσεων στους λεγόμενους «λουφαδόρους» εκπαιδευτικούς.

«Οι λουφαδόροι εκπαιδευτικοί δεν μετρήθηκαν, εξαιρέθηκαν από το σύστημα διαχείρισης προσωπικού που κατέγραψε πόσοι εκπαιδευτικοί είναι υπεράριθμοι και πόσοι λείπουν, ανά βαθμίδα και ανά ειδικότητα. Άρα κανείς λουφαδόρος δεν γίνεται αιτία για να μπει στη διαθεσιμότητα κάποιος άλλος εκπαιδευτικός, κάποιος από τους εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται στη λίστα» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον επαναλαμβάνουν ότι από ��ο Μάρτιο, έχουν σταλεί αποσταλεί όλες οι περιπτώσεις για όσους υπάρχουν ενδείξεις ότι λουφάρουν στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι είναι οι μόνοι εκτός των Διευθυντών των Σχολείων που έχουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσουν και να οδηγήσουν στην «έξοδο» τους λουφαδόρους. Πέραν αυτού δεν ξεπερνούν σύμφωνα με τις ενδείξεις τους 500 δηλαδή το 0,30% των εκπαιδευτικών.

Πέραν αυτού από τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε η καταγραφή των εκπαιδευτικών σε πληροφοριακό σύστημα και πλέον με το πρώτο κουδούνι του νέου σχολικού έτους πηγές του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην «υπάρχουν» λουφαδόροι αφού ο έλεγχος που εμείς τώρα εφαρμόσαμε θα τους οδηγήσει στην τάξη να δουλέψουν».

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ