Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ελλάδα με… προίκα 125 εκατ. δολάρια

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Γιώργος Τσούνης βρέθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην έναρξη υποδομών που στοχεύουν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ελλάδα, μαζί με… προίκα 125 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις από την αμερικανική κυβέρνηση και φόντο τον 6ο Στόλο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν την Στρατηγική τους Συνεργασία με την Ελλάδα και με επενδύσεις ετοιμάζονται να μετατρέψουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε Hub συντήρησης του 6ου Στόλου.

Ήδη όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr ο αμερικανικός κρατικός οργανισμός επενδύσεων, DFC (U.S. government’s development finance institution) έχει εγκρίνει επενδύσεις ύψους 102 εκατ. δολαρίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Όμως, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα επισκεπτόμενος τα Ναυπηγεία την Τετάρτη, ο DFC αξιολόγησε τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία που έχει στην διάθεσή του και διαβίβασε εν συνεχεία στο Κογκρέσο την πρότασή του, που πήρε το «πράσινο φως» για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 25%, φθάνοντας τα 125 εκατ.

Η απόφαση αυτή είναι υψίστης σημασίας γιατί αποδεικνύει εν τοις πράγμασι την μεγάλης στρατηγικής σημασίας που έχουν τα ναυπηγεία αλλά και την αποφασιστικότητα να πραγματοποιείται η συντήρηση των πλοίων του 6ου Στόλου στην Ελλάδα.

Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης

«4η Βιομηχανική Επανάσταση»

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η σύναψη συμφωνιών με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό CISCO με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσα από μια σειρά έργων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών 5G και εφαρμογές IoT (Internet of Things) και στοχεύουν στην καρδιά της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας τίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης.

Με την συνεργασία, η αμερικανική ΟΝΕΧ που έχει αναλάβει το έργο αναγέννησης των ναυπηγείων και ο αμερικανικός κολοσσός CISCO ευελπιστούν στην μετατροπή των εγκαταστάσεων σε ένα δυναμικό, σύγχρονο και καινοτόμο οικοσύστημα τεχνολογίας στη καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από την συνεργασία με τη CISCO, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας συνεχίζουν να αποτελούν ένα hub των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων για τη ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια και τον μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία.

Η CISCO παρέχει την υψηλής τεχνολογίας υπηρεσία «Private 5G» μέσα από την οποία προσφέρεται το σύνολο των πλεονεκτημάτων ενός ιδιωτικού δικτύου 5G, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο ενός μεγάλου προκαταβολικού κόστους (CapEx investment. Παράλληλα, η μεγάλη ευελιξία στην χρήση εξαλείφει τυχόν λειτουργικούς κινδύνους που συνοδεύουν την ιδιοκτησία ενός ιδιωτικού δικτύου. Το Cisco Private 5G είναι ένας καινοτόμος τρόπος για την ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τα υφιστάμενα δίκτυα ενώ παρέχει αξιόπιστη κάλυψη σε μοναδικά και κρίσιμα για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντα.

Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης, τόνισε: «Η συνεργασία μεταξύ της Onex και της Cisco τοποθετεί την Ελευσίνα στην πρώτη γραμμή της επόμενης γενιάς ναυπηγικής τεχνολογίας . Η δικτυακή υποδομή που εγκατέστησε η Cisco θα επιτρέψει στην Ελευσίνα να γίνει ένα έξυπνο ναυπηγείο. Συγχαρητήρια στην Onex και τη Cisco για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Καθώς αναπτύσσεται ο ναυτιλιακός τομέας και η ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, χρειαζόμαστε βασικά ναυτιλιακά έργα, όπως ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Αυτές οι προσπάθειες θα παρέχουν υπηρεσίες διεθνών προδιαγραφών, σε έναν αυξανόμενο αριθμό πλοίων LNG, FSRU και πλωτών πλατφορμών. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, που κατέχουν περίπου το 22% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως, θέλουν και πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούν πετρελαιοφόρα, πλοία LNG και άλλα πλοία στην Ελλάδα, σε ένα ναυπηγείο που διοικείται από μια ελληνοαμερικανική εταιρεία. Είμαι περήφανος για τις δεσμεύσεις της Onex και της Cisco, ώστε να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Αυτό αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό ελληνικού πνεύματος και αμερικανικής εφευρετικότητας, που συνεργάζονται για να ενισχύσουν τις οικονομίες και των δύο χωρών μας, προσθέτοντας ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή.»

Ο SVP Country Digitization – CDA κ. Guy Diedrich, δήλωσε ότι: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια πρόκληση, η οποία αντιμετωπίζεται μέσα από συνεργασίες, οι οποίες βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις, ισχυρή τεχνογνωσία και φιλοσοφία που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Το σύνολο αυτών των προδιαγραφών, αποτυπώνεται μέσα από την σύμπλευση της CISCO και του Ομίλου της ONEX, βρίσκοντας εφαρμογή σε μια εξαιρετικά κομβική βιομηχανία, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευαστική. Παράλληλα, υπογραμμίζει και την ικανότητα της CISCO να αναπτύσσει μια στρατηγική που τις επιτρέπει να έχει επιδραστικό αποτύπωμα σε ένα μεγάλο σύνολο κλάδων και βιομηχανιών.»

Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Αμερικανός Πρέσβης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ONEX κ. Πάνος Ξενοκώστας ανέφερε ότι: «Ο Όμιλος ONEX με συνέπεια και ταχύτητα προχωράει στην εκπλήρωση των σχεδίων του για την αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο σχεδιασμός μας έχει στον πυρήνα του, αφενός την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του Ναυπηγείου, και αφετέρου την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών του. Στόχος μας, το Ναυπηγείο Ελευσίνας να αποτελέσει ένα διεθνές πρότυπο στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ένας χώρος υπερηφάνειας για την πατρίδα μας και τους εργαζόμενούς του. Η συνεργασία μας με τη CISCO, αλλά και με άλλες αμερικανικούς κολοσσούς θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, Cisco, κ. Αντώνης Τσιμπούκης είπε: «Στη CISCO, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εκφράζεται μέσα από ουσιαστικές συνέργειες, οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία τόσο για το επιχειρηματικό περιβάλλον όσο και για την κοινωνία. Η συνεργασία μας με τον Όμιλο ONEX, για το σχεδιασμό και το πλάνο ανάπτυξης του πρώτου “Smart” Ναυπηγείου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας αναπτυξιακής ψηφιακής προοπτικής για την Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, έναν πυλώνα της ελληνικής οικονομίας με εξαιρετική γεωστρατηγική σημασία.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ