Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Οι υποδομές πρέπει να είναι ανθεκτικές στην κλιματική κρίση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Το κλίμα έχει αλλάξει, οι υποδομές μας όμως είναι φτιαγμένες για μικρότερου μεγέθους πλημμύρες. Και έχουν και διάφορες αδυναμίες κατά περίπτωση για παράδειγμα υπάρχει αυθαίρετη δόμηση, μπορεί σε κάποια ρέματα να υπάρχει δασοκάλυψη γιατί δεν έχουμε σκεφτεί ότι τα ρέματα στο τέλος αν έχεις μεγάλες πλημμύρες θα ξεριζώσουν τα δέντρα και θα τα στείλουν κάτω, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια πλήρη αναθεώρηση του αντιπλημμυρικού μας σχεδιασμού. Τα κλιματικά μοντέλα δεν μας λένε με ασφάλεια ποια θα είναι η συχνότητα με την οποία θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να σχεδιάσουμε με βάση το ρεαλιστικό δυσμενές σενάριο που λέει ότι μπορεί να έρθει ξανά ο Daniel και μπορεί να έρθει σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας» είπε αρχικά.

«Πρέπει να επενδύσουμε και στην ανθεκτικότητα. Πρέπει να δούμε τις κρίσιμες υποδομές μας. Για παράδειγμα πώς εξασφαλίζεις ότι θα έχεις πόσιμο νερό;. Το ηλεκτρικό άντεξε, οπότε το ηλεκτρικό μας δίκτυο αντέχει σε τέτοια φαινόμενα. Δεν άντεξαν οι βιολογικοί καθαρισμοί. Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες υποδομές αντέχουν σε τέτοια μεγάλη ένταση; Δεύτερον, χρειάζεται να δεις ξανά την πολεοδομική νομοθεσία για να δεις εσύ που χτίζεις σε μέρος με μεγάλη πιθανότητα πλημμύρας, δεν πρέπει να έχεις αυξημένες προδιαγραφές για να αντέξει το οίκημά σου;. Πρέπει να μετρήσουμε προσεκτικά και αυτό κάνουμε με ειδικούς που μετρούν το φαινόμενο και να ανασχεδιάσουμε το σύνολο της αντιπλημμυρικής μας προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα των δασών» πρόσθεσε.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της δόμησης και του δάσους. Πολλές φωτιές είναι ανθρωπογενείς και συνήθως ξεκινούν από την παρουσία με κάποιους τρόπους του ανθρώπου στο δάσος. Πρέπει να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς και αυτό θα είναι βασικός σχεδιασμός. Θα αλλάξουμε εντελώς την πολιτική διαχείρισης των δασών. Εδώ θα επενδύσουμε χρήματα για να δώσουμε κίνητρα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που είναι στα δάση και αποσύρουν ξυλεία, κορμούς, βιομάζα. Αυτή η βιομάζα θα μετριέται και θα επιδοτείται ώστε τα δάση μας να έχουν μεγαλύτερο βαθμό διαχείρισης και η οικονομία των ορεινών περιοχών να αποκτήσει ξανά ζωή σε σχέση με το δάσος. Στόχος είναι να διπλασιάσουμε κατ’ ελάχιστον την οικονομική δραστηριότητα στο δάσος, εξασφαλίζοντας και την πρόληψη των πυρκαγιών με αυτό τον τρόπο» σημείωσε.

«Οι υποδομές πρέπει να είναι ανθεκτικές στην κλιματική κρίση» σχολίασε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ