Σκουρλέτης στον Realfm 97,8: Υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει το μείγμα στην κατεύθυνση της φοροελάφρυνσης

Άτεγκτη η λογική του ΔΝΤ σε μία συνταγή που μέχρι σήμερα δεν έχει βγει δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο συνθηκών, η ελληνική οικονομία έχει μπει αντικειμενικά σε μια νέα φάση. Άρα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προσέρχεται σε αυτήν την αξιολόγηση με συγκεκριμένα απτά δείγματα γραφής. Αναφέρομαι στα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη, στην αύξηση των εξαγωγών, στην βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία, στις διάφορες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων που αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία. Η φορά των πραγμάτων είναι θετική και μας προϊδεάζει ότι μπορούμε να έχουμε μια σημαντική νέα αναπτυξιακή πορεία για την οικονομία μας”.

Στο ερώτημα εάν η τρίτη αξιολόγηση θα λειτουργήσει ενισχύοντας το θετικό momentum ή υπονομεύοντας το, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι “συμφωνώ με τον φόβο που περικλείει αυτό το ερώτημα ακριβώς στη βάση της προηγούμενης εμπειρίας. Άλλωστε μία αξιολόγηση για να τελειώσει γρήγορα θέλει δύο, δεν αρκεί να το θέλει μόνο η μία πλευρά. Εμείς γνωρίζουμε το πώς πάμε εμείς και το τι θέλουμε, να κλείσει το συντομότερο δυνατό και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει και το μπλοκ των ευρωπαϊκών θεσμών, υπάρχει και το ΔΝΤ το οποίο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του” και πρόσθεσε:

“Εγώ πάρα πολλές φορές έχω πει ότι είναι καλύτερα να συζητάς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τελικά από πίσω τους έχουν κάποιες πολιτικές ηγεσίες και άρα υπάρχει η δυνατότητα να συνεννοούμαστε και σε νεότερο πολιτικό επίπεδο, από ότι να έχεις τους διαφόρους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι οποίοι διακατέχονται από μία άτεγκτη λογική που στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων ως συνταγή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα πράγματα. Αυτό είναι μία διαπίστωση διαχρονική”.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι η υπερβολική φορολόγηση των Ελλήνων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: “Οφείλουμε να ανησυχούμε διότι είμαστε σε εκείνο το οριακό σημείο όπου οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση άμεση ή έμμεση των επιχειρήσεων ή των φυσικών προσώπων θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Καθώς γίνεται πραγματικότητα η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης, ιδιαίτερα των μεσαίων στρωμάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί τα μάλα. Δεν μπορούμε να ξαναπάμε την επόμενη χρονιά ακριβώς κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει το μείγμα στην κατεύθυνση της φοροελάφρυνσης”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ