“Σημαντικό όργανο η τρόικα”

“Σημαντικό όργανο η τρόικα”

Στον ρόλο και την αποστολή της τρόικας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βέλτερ Στάινμαγιερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί και είναι ένα σημαντικό όργανο που προέρχεται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς», ανέφερε ο Φρανκ Βέλτερ Στάινμαγιερ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμμισε το μήνυμα ότι η χώρα μας «με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται σε καλό δρόμο», ενώ το πλεόνασμα καθιστά «βιώσιμη και μακροχρόνια την εξυγίανση».

Επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι «οι θυσίες των Ελλήνων και η υλοποίηση αυτής της απαραίτητης πολιτικής φέρουν καρπούς», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί παρά να συμβουλεύσει τους Έλληνες «να μην μιλούν συνεχώς για νέα πακέτα διάσωσης. Κάτι τέτοιο δεν υπονομεύει μόνο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη σταθερότητα» είπε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι «θεμελιώδης στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και τόνισε πως οι καλές εξελίξεις του πλεονάσματος θα επισημοποιηθούν όταν γίνει η επιβεβαίωση, από την Eurostat, των στοιχείων του 2013.

Παραπέμποντας εξάλλου στις δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του για την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών προσπαθειών της ελληνικής οικονομίας με γερμανική συνδρομή, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε ότι το χρέος δεν θα διευθετηθεί μόνο με την επιτυχή προσέγγιση του δημοσιονομικού στόχου αλλά με την παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ρυθμού πραγματικής ανάπτυξης, «και η βοήθεια των γερμανικών φορέων επ΄αυτού θα είναι καθοριστική, δεδομένου ότι ήδη ο διεθνής ιδιωτικός τομέας δείχνει ενδιαφέρον για τη χώρα μας» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Αναφορικά με την τρόικα, ο κ.Βενιζέλος σημείωσε πως σέβεται τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται στην τρόικα, αλλά επίσης «σέβεται» και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «που θέλει να έχει γνώση και άποψη για όσα συμβαίνουν στην ΕΕ».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με την ελληνική Προεδρία, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν στη λήξη της Προεδρίας είχαν συντρέξει δύο προϋποθέσεις: πρώτον αν οι ευρωεκλογές (που θα έχουν μεσολαβήσει) «επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και την αφήγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και δεύτερον αν ο «μεγάλος εθνικός στόχος» της οριστικής στροφής προς την έξοδο από την κρίση «με την πολύτιμη στήριξη των εταίρων – χωρίς την οποία θα είχαμε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεωκοπία» – φθάσει «στο τέλος του».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ