Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις συντάξεις

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Εν αναμονή της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών, στις 8 Ιανουαρίου, βρίσκεται η κυβέρνηση ώστε να ζυγίσει τις πραγματικές αντιδράσεις των εταίρων για το ασφαλιστικό σχέδιο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, η πολιτική μάχη για το ασφαλιστικό, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας κλιμακώνεται στο εσωτερικό μέτωπο με ένα μπαράζ επιθέσεων από το Μέγαρο Μαξίμου στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στα οποία μάλιστα αποδίδει και την πρόθεση να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω του ασφαλιστικού.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά μέσα στη χθεσινή ημέρα επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις επικρίσεις των δύο κομμάτων για το ασφαλιστικό, το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση.

Η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε τα δύο κόμματα, ότι επιχειρούν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θεωρούν πως «απευθύνονται σε λωτοφάγους», ενώ αναφέρθηκε μια προς μια στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 2009 στο ασφαλιστικό, οι οποίες όπως τόνισε μείωσαν τη μέση σύνταξη κατά 40% από το 2010 ως το 2015 και «κατάφεραν τελικά να εξοντώσουν και τους ασφαλισμένους και το ασφαλιστικό σύστημα».

Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε, πως αυτό που ενοχλεί τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα είναι ότι η κυβέρνηση «θέτει η ίδια τους όρους της διαπραγμάτευσης με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πώς δεν εκτελεί τυφλά όσα της υπαγορεύουν οι δανειστές», καταλόγισε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «περίσσευμα θράσους», διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απώλεια της ψυχραιμίας τους: «Βλέποντας ότι το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου «χαρτιού» τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς, χάνουν την ψυχραιμία τους».

Αυτής της παρέμβασης της κυβερνητικής εκπροσώπου είχε προηγηθεί ένα μπαράζ σημειωμάτων από το Μέγαρο Μαξίμου, με αναλυτικά παραδείγματα για το ασφαλιστικό, μέσω του οποίων γινόταν προσπάθεια να καταδειχθεί, γιατί η πρόταση της κυβέρνησης είναι πολύ πιο θετική για τους συνταξιούχους από ότι έκαναν στο παρελθόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τις ευθύνες αυτών των δύο κομμάτων για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στα σημειώματα αυτά η κυβέρνηση απαντά και στην κριτική που ασκείται στην πρότασή της, υποστηρίζοντας ότι για τους σημερινούς συνταξιούχους δεν θα προκύψει καμία μείωση συντάξεων, αλλά αντίθετα, ότι με τη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018.

Στο σημείο των εγκληματικών, όπως χαρακτηρίζονται ευθυνών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάρρευση του συστήματος η κυβέρνηση αποδίδει έμφαση, καθώς διαπιστώνει πως από την πλευρά τους δεν μπορεί να περιμένει συναίνεση και έχει αποφασίσει να στηρίξει πολιτικά τις κινήσεις της στο επιχείρημα, πως είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού για την οποία ωστόσο δεν ευθύνεται η ίδια αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ενδεικτική για την επιλογή αυτή ήταν η δήλωση στην οποία προχώρησε χθες το μεσημέρι η κ. Γεροβασίλη, και στην οποία καταλόγιζε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «υποκρισία και η ανευθυνότητα», ενώ σημειωνόταν η άρνηση της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει «εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων» και τονιζόταν με έμφαση, πως «η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο».

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να συσπειρώσει πολιτικά τις δυνάμεις της, αλλά και να επιμερίσει τις ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν αναγκαστεί να υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση και υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις για τους συνταξιούχους.

Πάντως, και σε ότι αφορά τουλάχιστον τους Ευρωπαίους Εταίρους, οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν τις κυβερνητικές προτάσεις για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, χωρίς να είναι απολύτως αρνητικοί, και χωρίς ωστόσο αυτό να προδικάζει κάτι για τη στάση τους όταν έρθουν στην Αθήνα.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση μεταμορφώθηκε σε όργανο των δανειστών

Ο Κατρούγκαλος στον Καμπουράκη: Εγώ θα παραιτηθώ… εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη; – ΒΙΝΤΕΟ 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ