Σειρά ερωτήσεων από την Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν για το προσφυγικό και τις τουρκικές απειλές

Σειρά ερωτήσεων για το προσφυγικό και τις τουρκικές απειλές έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Αρχικά, στις 25 Ιουλίου η κ. Βόζεμπεργκ κατάθεσε ερώτηση με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών από την Τουρκία προς την Ελλάδα αλλά και τις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε στην ερώτησή της ότι η τουρκική πλευρά έχει απειλήσει ευθέως και κατ’ επανάληψη την Ε.Ε. ότι θα ανοίξει τα σύνορά της, κατακλύζοντας την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ κάλεσε την Επιτροπή να αξιολογήσει τα γεγονότα και να αντιδράσει στις τουρκικές πιέσεις, καθώς μια τέτοια αδιάλλακτη και προκλητική στάση συνιστά σοβαρή απειλή και δημιουργεί διαρκή κίνδυνο μονομερούς αθέτησης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Δείτε εδώ την ερώτηση

Στις 23 Αυγούστου επανήλθε με νέα ερώτηση για τη στάση της Κομισιόν απέναντι στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από Τουρκία. Συγκεκριμένα, με αφορμή τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τις μεταναστευτικές ροές μέσω των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 120% τον Ιούλιο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή της επεσήμανε την ανάγκη άσκησης περαιτέρω πιέσεων από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του φαινομένου και την ίση κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και στην προκλητική και απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας, που απειλεί τη συνέχιση εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, δεδομένης μάλιστα της υπερσυγκέντρωσης υπηκόων τρίτων χωρών στα τουρκικά παράλια.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβανομένων υπόψη των ισχυρών μεταναστευτικών πιέσεων που δέχονται εκ νέου τα ελληνικά νησιά, η Ελίζα Βόζεμπεργκ κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει επείγουσα δράση και να επισπεύσει τις διαδικασίες κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων, επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων

Δείτε εδώ την ερώτηση

Πριν από λίγες ημέρες, στις 5 Σεπτεμβρίου, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη επανέφερε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της επιτάχυνσης των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης σε ολόκληρη την Ε.Ε., ώστε να τύχουν τα παιδιά αυτά της μέγιστης δυνατής προστασίας.Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες τάσεις που αποκαλύπτουν συνεχή αύξηση του αριθμού των ανηλίκων που επιχειρούν να περάσουν μόνοι τους τα ευρωπαϊκά σύνορα και καθίστανται τα πλέον ευάλωτα θύματα της μετανάστευσης, εκτεθειμένα σε πάσης φύσεως κινδύνους. Επιπλέον, τόνισε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά έχουν συγγενείς σε άλλα κράτη μέλη, αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις των οικογενειακών επανενώσεων τους κρατούν μακριά από τους οικείους τους και εμποδίζουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που έχουν ως στόχο την προστασία του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά από την Κομισιόν να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να παρακαμφθούν ζητήματα ήσσονος σημασίας που καθυστερούν ή εμποδίζουν τις οικογενειακές επανενώσεις.Δείτε εδώ την ερώτηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ