Σε πλήρη ρήξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρη ρήξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Στο σημείο μηδέν και πλήρους ρήξης φτάνουν πλέον οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά κυρίως από την πρόταση της Κουμουνδούρου για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πρόταση που στοχοποιεί προσωπικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά, μετά την πρόταση για τη λίστα Λαγκάρντ, που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα πολιτικής και κυρίως ηθικής τάξεως για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ο ίδιος δεν μπορεί να συγχωρέσει.

Χθες, δεύτερη μέρα μετά την κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή για τα ναυπηγεία, υπήρξε και δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων, με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς από την πλευρά της Κουμουνδούρου για τη σύμβαση Βενιζέλου το 2010, και με τη Χαριλάου Τρικούπη να δίνει για το ίδιο θέμα «ραντεβού στη Βουλή».

Στην υπόθεση των φαρμάκων το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε απολύτως με τον Άδωνι Γεωργιάδη, βαδίζοντας αργά αλλά σταθερά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση με τη ΝΔ και στην πλήρη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή, διαλέγει πλέον στρατηγικά και με συνέπεια κατεύθυνση, καταδεικνύοντας σε όλους πως υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν μπορεί να υπάρξει φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ , όπως επιδιώκει μέρος της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά στρατηγική επιλογή και με τον Αντώνη Σαμαρά και για μετά τις εθνικές εκλογές.

Επιπλέον είναι σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου ούτε στις δημοτικές εκλογές, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να χρησιμοποιήσει την κόντρα για την Εξεταστική προκειμένου να «κρατήσει» την ΚΟ σε γραμμή υπερψήφισης των μέτρων που θα αποφασιστούν και των λύσεων που θα επιλεγούν με το Μέγαρο Μαξίμου για προαπαιτούμενα όπως τα ΕΑΣ, ο ενιαίος φόρος ακινήτων και οι πλειστηριασμοί.

Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πρώτον, να στείλει το ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά της ΝΔ ώστε να του δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα με την εναπομείνασα αντιδεξιά βάση του και δεύτερον, να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση καθώς η «πράσινη» ΚΟ αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της συγκυβέρνησης .

Επιμένει ο Κουβέλης στον τρίτο πόλο

Στο παραπάνω πλαίσιο αξιοσημείωτη είναι η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, κυρίως όμως να καταψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή και να υπερψηφίσει την τροπολογία Άδωνι Γεωργιάδη για τα φάρμακα. Με την απόφαση αυτή, η Αγίου Κωνσταντίνου κρατά σημαντικές αποφάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ταυτίζεται με την κυβέρνηση, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στο εσωτερικό της.

Ο Φώτης Κουβέλης θεωρεί ότι με τη λήξη του Συνεδρίου, στο οποίο θεωρεί βέβαιο ότι η ΔΗΜΑΡ θα εξέλθει ενωμένη, θα προχωρήσει σε κινήσεις διεύρυνσης του κόμματός του και στη δημιουργία του τρίτου πόλου κόντρα στην «κίνηση των 58» για την οποία θεωρεί ότι έχει ως κύριο στόχο τον διεμβολισμό της ΔΗΜΑΡ και την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Χθες μάλιστα ο Βασίλης Οικονόμου διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα που τον έφεραν ως «εφεδρεία» της κυβέρνησης, κάτι όμως που δεν έπραξε ο έτερος βουλευτής που αναφερόταν στα ρεπορτάζ Γρηγόρης Ψαριανός.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ