Σε ΝΑΤΟ και ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με Τουρκία

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπαράζ επαφών θα έχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να συμμετάσχει στις Συνόδους Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των Στρατιωτικών Επιτροπών:

– Του NATO (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS) την Τρίτη 18 Μάϊου 2021.

– Της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee -EUMC) την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, κατά την διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Αρχηγός θα έχει συναντήσεις με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και με τον Εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ. Επίσης θα συναντηθεί με το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στις Στρατιωτικές και Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η ατζέντα περιλαμβάνει αυστηρά ΝΑΤΟϊκά θέματα και σε κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνονται η Μεσόγειος ή το Αιγαίο. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα 2 πράγματα:

Το πρώτον ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η εντεινόμενη Ρωσική προκλητικότητα στην περιοχή.

Το δεύτερο οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, με την επιθετική στάση της Χαμάς και την σκληρή απάντηση των Ισραηλινών Δυνάμεων.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι τι θα πράξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού μόλις πριν λίγα 24ωρα υπήρξε νέο ράπισμα προς την Τουρκία με αφορμή την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Σε νέο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτνμεντ επισημαίνεται ότι υπονομεύεται η συνοχή και διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ ενώ η Ρωσία αποκτά πρόσβαση στις ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές τον κίνδυνο ρήξης στα θεμέλια του ΝΑΤΟ που ελοχεύει από την στάση της Τουρκίας στις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει σε Συρία και Λιβύη αλλά και την αναθεωρητική της στάσης σε Μεσόγειο και Αιγαίο.

Μόλις το Σάββατο, στο Delphi Economic Forum, o Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Όντας λοιπόν ένα κράτος που βιώνει από πολύ κοντά τον αναθεωρητισμό μιας δύναμης όπως η Τουρκία και ζώντας σε μια περιοχή, όπου έχουμε πηγές αστάθειας και αναφέρομαι σε αυτό το παλαιότερο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην πολιτική και οικονομική κρίση, η οποία σπαράσσει το Λίβανο. Είμαστε, λοιπόν, σε μια περιοχή που ο καθένας καταλαβαίνει ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το νου μας πάντα εν εγρηγόρσει, προκειμένου, αφενός να αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες προκλήσεις που μας επηρεάζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, να αντιμετωπίζουμε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και εν τέλει να μπορούμε να παρέχουμε το αγαθό αυτό για το οποίο υπάρχουμε, το αγαθό της ασφάλειας στην Ελληνική Κοινωνία, στον Ελληνικό Λαό, προκειμένου το Κράτος μας, μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, να μπορεί να πορεύεται και να αναπτύσσεται με σκοπό την ευημερία του πληθυσμού, της κοινωνίας, του λαού».

Παρότι και στην ατζέντα των συζητήσεων στην σύνοδο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΕΕ επίσης δεν υπάρχει θέμα Τουρκίας, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι και εκεί θα συζητηθεί το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και πώς η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανάφλεξη.

Στην πρώτη ευκαιρία, όμως, ο Έλληνας Αρχηγός θα θίξει και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ειδικότερα, σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ πιθανό να θέσουν ζητήματα η Γαλλία αλλά και η Ιταλία, με την επιχείρηση “IRINI”.

Στα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει, μεταξύ Τουρκίας – Ιταλίας, με αφορμή τις δηλώσεις Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ