Σε ετοιμότητα ο στρατός στη Σερβία για το προσφυγικό

Επικύρωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, την πρόταση της κυβέρνησης της χώρας για χρήση του στρατού σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα μπορεί να επιδεινωθεί και κρίθηκε αναγκαίο να βρίσκονται  σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών στοιχείων και την υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας. 

Ο πρόεδρος της Σερβίας, έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Ντούσαν Βούγιοβιτς, να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και τον εξουσιοδότησε να τις χρησιμοποιήσει εάν υπάρξουν καταστάσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η αστυνομία.

 «Ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που οι αστυνομικές δυνάμεις ή οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων με τους πρόσφυγες, και θα παρεμβαίνει ύστερα από αίτημα των θεσμικών οργάνων του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης» εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ανέφερε επίσης ότι ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φύλαξη των συνόρων, για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών ή προσφύγων .

«Η απόφαση για την χρήση του στρατού έχει προληπτικό χαρακτήρα ώστε να μην βρεθεί απροετοίμαστη η χώρα εάν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σκληρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου ενέκρινε η γερμανική βουλή

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ