Σχέδιο παράτασης της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη

Το ενδεχόμενο ο Φρέντι Μπελέρης να παραμείνει στη φυλακή ακόμη και έως το τέλος της θητείας του ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας καταγγέλλουν στο enikos.gr o αδελφός του, Λεονάρδος καθώς και νομικοί κύκλοι. Παράλληλα, το ενδιαφέρον της οικογένειας στρέφεται για τη Δευτέρα, που εκδικάζεται ακόμη μία έφεση στο ειδικό δικαστήριο SPAK.

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από 3 ώρες συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή του σε τακτικό δικαστήριο. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη διαδικασία δεν επετράπη να παραστούν ούτε ο εκλεγμένος ομογενής βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες ούτε όμως και η νομική υπεράσπιση του Μπελέρη.

Φρέντι Μπελέρης: Ο Έντι Ράμα είναι «μία φάτσα, μία ράτσα» με τον Ερντογάν – Ας με αφήσει να ορκιστώ δήμαρχος

Το επόμενο στάδιο είναι να οριστεί η ημερομηνία της δίκης. «Αυτό πρέπει να έχει γίνει μέσα στους επόμενους 5-6 μήνες» εξηγούν στο enikos.gr νομικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι «η προφυλάκισή του μπορεί να διαρκέσει 12 μήνες. Ωστόσο μπορεί να επεκταθεί άλλους 2 μήνες αν ζητήσουν επανεξέταση των στοιχείων».

«Είναι σαφές ότι στις προθέσεις τους είναι να χρονοτριβούν όσο το δυνατόν περισσότερο» αναφέρει ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδελφός του Φρέντι.

Φρέντι Μπελέρης: Η οργισμένη απάντηση στον Έντι Ράμα – «Ο κόσμος μίλησε, αφήστε τον εκλεγμένο να κάνει τη δουλειά του»
Ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος
Ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος

«Ο Έντι Ράμα από αυτή τη διαδικασία βγαίνει διπλά ωφελημένος. Από τη μία έχει τον βασικό του αντίπαλο κλεισμένο στη φυλακή. Από την άλλη βάσει της ισχύουσας αλβανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που δεν ορκίζεται ο Φρέντι, τα ηνία του δήμου τα κρατάει ο προηγούμενος. Δηλαδή, ο αντίπαλός του, που ηττήθηκε στις εκλογές και είχε την στήριξη του Ράμα. Άρα είναι προς το συμφέρον του Αλβανού Πρωθυπουργού να τραβήξει επί μακρόν αυτή η διαδικασία» τονίζει ο Λεονάρδος.

Νομικοί κύκλοι, βάσει των γεγονότων θεωρούν πολύ πιθανό ότι το υποκινούμενο από την αλβανική κυβέρνηση σχέδιο είναι ο Φρέντι Μπελέρης να καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από το τακτικό δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στη φυλακή. Η νομική του υπεράσπιση θα καταθέσει έφεση επί της απόφασης. Αν είναι και η δεύτερη απόφαση καταδικαστική τότε θα αναμένεται προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, τον αντίστοιχο Άρειο Πάγο με το ελληνικό σύστημα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα μείνει φυλακισμένος, ακόμη κι αν κερδίσει στον τελικό βαθμό, για 3 χρόνια. Άρα μέχρι τότε την διοίκηση θα την ασκεί ο αντίπαλός του.

«Και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει επ’ αυτοφώρω σύλληψη, όπως επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες έχουν κτηθεί παράνομα» τονίζει ο Λεονάρδος Μπελέρης.

Προς επίρρωση των παραπάνω, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι αν δεν βόλευε τον Έντι Ράμα αυτή η κατάσταση, θα έπρεπε σε 20 ημέρες να καθαιρεθεί από τη θέση του, να οριστεί προσωρινή διοίκηση και να προκηρύσσονταν εκλογές.

Χαραμάδα ελπίδας

Την ελπίδα ότι ίσως κάτι γίνει και αποφυλακιστεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο εφετείο του SPAK (ειδικό δικαστήριο) εκφράζει η νομική υπεράσπιση Μπελέρη. Τότε εκδικάζεται η έφεση που έχουν υποβάλει επί της απόφασης της προφυλάκισής του, για το αδίκημα που δεν είναι διαρκές. Εκεί αναμένεται να παραβρεθεί και αντιπροσωπεία Ελλήνων και Ευρωπαίων δικηγόρων με επικεφαλής τον Δημήτρη Βερβεσό.

Επί της ουσίας, η πλευρά Μπελέρη λέει ότι από τη στιγμή που οι εκλογές έχουν γίνει και το αποτέλεσμα έχει επικυρωθεί από το αλβανικό υπουργείο εσωτερικών δεν μπορεί να «ξανατελέσει» το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, δηλαδή την εξαγορά ψήφων. Επιπλέον, αφού ο φάκελος έχει κλείσει δεν μπορεί να υπάρξει αλλοίωση στοιχείων.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, εκεί όπου θα δώσει το «παρών» και ο Έντι Ράμα. Η ομογένεια της Βορείου Ηπείρου εκτιμά ότι η αμερικανική πλευρά ενδεχομένως να πιέσει τον Αλβανό πρωθυπουργό για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αισιοδοξία εδράζει στην ανακοίνωση – για πρώτη φορά – του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επεσήμανε ότι αναμένει «από τις αλβανικές αρχές να τηρήσουν τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με τους νόμους (της χώρας)».

Σε αυτά δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τις συνεχείς πιέσεις της Αθήνας, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να αναφέρει δύο φορές μέσα στην εβδομάδα ότι «Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και το κράτος δικαίου».

Και στο τέλος όλων, στις 16 Οκτωβρίου αναμένεται να μεταβεί στα Τίρανα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Πρόκειται για τη Σύνοδο που διενεργείται από το 2014 με σκοπό την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Κι εκεί θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι ιδιαίτερα σκληρός εάν η αλβανική κυβέρνηση συνεχίσει να παρεμβαίνει στην προφυλάκιση Μπελέρη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ