Σαμαράς: Ανάσα στους μικρομεσαίους

Σαμαράς: Ανάσα στους μικρομεσαίους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

Η επανεκλογή πολλών κυβερνήσεων ανά την Ένωση, και πολλών εκ των θεσμικών προσώπων των Βρυξελλών περνάει μέσα από τη μείωση της ανεργίας των νέων.

Οι 27 φαίνεται πως επί της αρχής κατανοούν το συσχετισμό υψηλής ανεργίας των νέων και αντιευρωπαϊκών ή άλλων ακραίων τάσεων που με τα σημερινά δεδομένα θα εκφραστούν σίγουρα στην κάλπη των ευρωεκλογών. Αυτό, βεβαίως, τους επιτρέπει να φτάσουν μόνο μέχρι ενός σημείου όπως φάνηκε και από την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής που είχε πολυδιαφημιστεί ως Σύνοδος για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

O Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που συνεχίζεται και σήμερα για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν από την ΕΕ ήδη εγκεκριμένοι για τη Ελλάδα κοινοτικοί πόροι ως εγγύηση για την δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ. Ο Α.Σαμαράς απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Β.Χόγιερ που λάμβανε μέρος στις εργασίες της συνόδου πρότεινε να γίνει «μόχλευση» των διαθέσιμων πόρων επί πέντε ή και επί δέκα αν είναι δυνατόν. Το ίδιο ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι δύο τράπεζες, ούτε έκλεισαν την πόρτα στο αίτημα, ούτε το απέρριψαν και δεσμεύτηκαν να το εξετάσουν.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο, που ως εκείνη την ώρα χαρακτηριζόταν από διπλωματικούς παρατηρητές ως «χαμηλών προσδοκιών», ζήτησε από τους ομολόγους του και τους εμπλεκόμενους φορείς να σκεφτούν αντισυμβατικά και να δράσουν έγκαιρα – απηχώντας το πνεύμα των αιτημάτων συνδικάτων και εργοδοτών.

Οι πρόεδροι Βαν Ρόμπεη και Μπαρόζο, δέχθηκαν το πρωί τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων και σύμφωνα με τα όσα είπαν στην λεγόμενη ενδιάμεση συνέντευξη τύπου με το πέρας της πρώτης μέρας, είχαν μια «εποικοδομητική συζήτηση».

Παρά, όμως, τις παραινέσεις συνδικάτων, εργοδοτών και ειδικών επιστημόνων οι 27 δεν επέλεξαν την κλασική οδό της ενίσχυσης της ρευστότητας, του διαθέσιμου εισοδήματος και κατά συνέπεια της κατανάλωσης, αλλά προσέγγισαν το θέμα διά της τεθλασμένης.

Οι 27 θα ενισχύσουν την ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 50% μέσα στην επόμενη διετία. Έτσι υπολογίζουν να περιορίσουν την λεγόμενη χρηματοπιστωτική ασφυξία στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε στον τύπο χθες στις Βρυξέλλες οι 27 υπολογίζουν πως η ΕΤΕπ θα παράσχει δάνεια έως και 150 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 100 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρούν δε, ότι η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μεταφραστεί ως αύξηση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, θα υποσχεθούν πως θα δεσμεύσουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό – που ειρήσθω εν παρώδω έκλεισε πολιτικά χθες το πρωί σε ειδική συνάντηση Σουλτς Μπαρόζο, Κέννυ και ΒανΡόμπεη – άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, «εμπροσθοβαρώς» διαθέσιμα από την 1η Ιανουαρίου 2014 στις χώρες που έχουν νεανική ανεργία άνω του 25%. Aπό αυτό το πόσο θα έχει λαμβάνειν και η Ελλάδα.

Πλέον των 6 δισ., οι 27 συμφώνησαν και ένα πρόγραμμα που ονομάζουν «εγγύηση για τη νεολαία». Η πρωτοβουλία περιέχεται στο κείμενο των συμπερασμάτων και προβλέπει ότι για κάθε νέο κάτω των 25 ετών θα ληφθεί ειδική μέριμνα από τα κράτη μέλη ώστε να έχει δυνατότητα μετεκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης ή κανονικής απασχόλησης, εντός τεσσάρων μηνών από την ημέρα που εγκαταλείπει τις σπουδές του ή απολύεται από την προηγούμενη δουλειά του. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα προέλθει τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την ανεργία των νέων, όσο και από τα διαρθρωτικά κονδύλια του λεγόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Real.gr δεν έκρυβαν πως τόσο οι 27 κυβερνήσεις όσο και οι θεσμοί (Κομισιόν, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο) δεν αυταπατώνται πως θα λύσουν όλα τα προβλήματα, καθώς αναγνωρίζουν ότι οι περισσότερες αρμοδιότητες για την καταπολέμηση της ανεργίας ανήκουν ακόμα στα κράτη-μέλη.

Ως εκ τούτου οι περισσότεροι κρυφοκοιτάζουν προς τη συνάντηση της άλλης Τετάρτης στο Βερολίνο, όπου η Γερμανία σκοπεύει να υπογράψει ειδική συμφωνία απορρόφησης ειδικευμένων ανέργων Ισπανών τα επόμενα χρόνια. H επίσημη Κομισιόν, βεβαίως, δεν βλέπει την ιστορία αυτή με καλό μάτι. Το ίδιο, όμως, είναι δυσαρεστημένη με την Κομισιόν και η ίδια η Γερμανία. Στο Βερολίνο επικρατεί «εκνευρισμός», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές διότι μια άλλη κοινοτική πρωτοβουλία, που έχει ζωή ήδη ενός έτους, το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν έχει ακόμη αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, ούτε καν έχει «τρέξει σωστά για κάποιους». Στη δε καγκελαρία θεωρούν ότι η Κομισιόν είναι σχεδόν εθισμένη σε μία αέναη «επιτροπολογία» συνεχών συζητήσεων και διαβουλεύσεων, που δε βγάζει πουθενά. Βεβαίως τα χέρια της Κομισιόν είναι σε γενικές γραμμές δεμένα. Οι πάντες κατανοούν ότι η απασχόληση είναι συνάρτηση της κατανάλωσης, όμως το μόνο κράτος-μέλος που μπορεί να πάρει μέτρα για την τόνωσή της είναι η Γερμανία στην οποία η ανεργία ήδη μειώνεται. Για τους άλλους υπάρχει ακόμα η λιτότητα…

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ