Ρωσικό “Checkmate” στο ΝΑΤΟ μέσω Τουρκίας και επιπλέον S-400

Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη νέα ωμή πρόκληση της Τουρκίας;

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με τη συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Alexander Mikheyev, Προέδρου της Rosoboronexport – κατασκευάστριας εταιρείας των S-400, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Πλέον η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή για την αγορά και δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος.

Όμως, φαίνεται ότι η ρωσοποίηση της τουρκικής άμυνας προχωρά και στο επίπεδο της πολεμικής αεροπορίας, με το νέο ρωσικό αεροσκάφος “checkmate” να αποτελεί το υποψήφιο νέο μαχητικό της Τουρκίας.

Άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε έναυσμα για τις συζητήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν (στην κυβέρνηση Μπάιντεν) πως η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι διαφορετική. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Αλλά αύριο δεν μπορούν να μας πουν “γιατί δεν αγοράζεις τα F-35;”. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού.

Κι όμως, πρόσφατα, στο Συνέδριο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ, έθεσε τις προτεραιότητες στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία, θέτοντας ψηλά στη λίστα την Ρωσία.

«Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε ο Ρ. Μπάουερ στη συνέντευξη τύπου με τα συμπεράσματα της Συνόδου.

Οι ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει μια σκληρή στάση απέναντι στο Τούρκο-Ρωσικό εναγκαλισμό. Η ενεργοποίηση του νόμου CAATSA με τις κυρώσεις και την αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 ήταν μόνο η αρχή, αφού είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει νέα καταιγίδα κυρώσεων.

Το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει πλέον το ΝΑΤΟ ή ποιοι θα αντιταχθούν στο πιθανό σενάριο της πίεσης από την Αμερική για την επιβολή κυρώσεων και σε συμμαχικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή δείχνει βραχυκυκλωμένο με την Τουρκία να μοιάζει ως τον τέλειο δούρειο ίππο της Μόσχας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ