«Συνεχίζουμε και το 2021 την ενίσχυση του συστήματος Υγείας με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον για ισότιμη πρόσβαση σε ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, τονίζοντας πως ο απολογισμός του υπουργείου για την χρονιά που ολοκληρώνεται έχει θετικό πρόσημο όχι μόνο στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και σε οικονομική διαχείριση, «παρ’ όλο που όταν αναλάβαμε βρήκαμε έναν τεράστιο όγκο ατιμολόγητων δαπανών στα νοσοκομεία, εξαιτίας της τακτικής που είχε ακολουθήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρει δαπάνες από έτος σε έτος».
Ο κ. Κοντοζάμανης, ειδικά για τα οικονομικά της Υγείας ανέφερε ότι «νομοθετήσαμε και τιμολογήσαμε ακαταχώρητες δαπάνες αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων κατά 67 εκατ. ευρώ. Μειώσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Καταγράψαμε τις δαπάνες νοσηλείας προσφύγων. Διεκδικήσαμε και λάβαμε ποσό 12,1 εκατ. ευρώ. Νομοθετήσαμε την αποτελεσματική λογιστική υποστήριξη των Νοσοκομείων. Την ανακατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού μεταξύ των Νοσοκομείων. Τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, δαπάνες Ε&Α και παραγωγικές δαπάνες στον τομέα του φαρμάκου δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στην Υγεία. Ενισχύσαμε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με περισσότερες πιστώσεις και ο αρχικός προϋπολογισμός των Νοσοκομείων ΕΣΥ του 2020 διαμορφώθηκε σε 1,753 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο ποσό του 2019 ήταν 1,619.
Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2021, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι οι δαπάνες Υγείας είναι αυξημένες κατά 397,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 και ειδικά για τα νοσοκομεία προβλέπεται αύξηση πιστώσεων κατά 172 εκατ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα δοθούν επιπλέον πιστώσεις όπως δόθηκαν και το 2020, ενώ θα καλυφθεί και το κόστος των εμβολίων που θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Θα είμαστε, είπε, έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια.
Απαντώντας στις επικρίσεις για υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο υφυπουργός επισήμανε ότι αυτό ενισχύθηκε με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Με την ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2021. Υπήρξε η δημοσίευση τριών προκηρύξεων συνολικά 1.423 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού και μια προκήρυξης 1.209 μόνιμων θέσεων λοιπού προσωπικού. Έγινε η σύσταση 2.250 θέσεων ειδικευομένων Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/ Κοινοτικής Νοσηλευτικής. 500 θέσεων ιατρών στις ΜΕΘ και 1.000 θέσεων νοσηλευτικής, ενώ υπήρξε επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, δωρεάν διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό, υπερδιαπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ, σε φαρμακευτική αγωγή, εξασφάλιση της πρόσβασης στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσω τη κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας.
Στην ίδια κατεύθυνση είπε θα συνεχίσουμε και το 2021 όπως θα προχωρήσουμε και στις απαραίτητες αλλαγές στον τομέα της υγείας. στην κατεύθυνση κάθε ευρώ που δαπανάται να παράγει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία για τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες υγεία και την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως θα συμμετάσχει σε ένα σύγχρονο διακρατικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ, το PaRIS το οποίο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός κοινού πυρήνα αυτοαναφερόμενων δεικτών.
Σχετικά με τις υγειονομικές μεταρρυθμίσεις, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως σε αυτές εντάσσονται: η ενίσχυση και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η δημιουργία Μετανοσοκομειακών δομών για τη συνέχιση της νοσηλείας μετά το οξύ στάδιο της νόσου, την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων μονάδων υγείας όπως για παράδειγμα τα ογκολογικά κέντρα και η ουσιαστική λειτουργική διασύνδεση με τα διάφορα υποσυστήματα υγείας Η οργάνωση και ο συντονισμός της παροχής φροντίδας μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο. Η επέκταση και βέλτιστη αξιοποίηση της κατ’ οίκον Φροντίδας και της τηλε-ιατρικής και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας.
Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι το 2021 «θα αναπτύξουμε τους Δορυφορικούς Λογαριασμούς Υγείας που θα αναλύουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο συνδυαστικά με τις δαπάνες υγείας. Θα ξεκινήσουμε τρεις νοσολογικές κατηγορίες, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τα Νεοπλάσματα και τις Ενδοκρινολογικές-Μεταβολικές Διαταραχές. Η δημιουργία ενός μοντέλου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας σε Ανθρώπινο Δυναμικό και στην παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες υγείας για τη στελέχωση μονάδων υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και στις άγονες, απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές».
Σχετικά με την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε απαραίτητη φαρμακευτική τεχνολογία, ο υφυπουργός είπε πως εκπονούμε σχέδιο δράσης για την ταυτοποίηση των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών. Νομοθετούμε την ανάπτυξη ενός συστήματος σάρωσης ορίζοντα για φάρμακα. Αναπτύσσουμε τη μεθοδολογία αξιολόγησης επιπρόσθετης αξίας των τεχνολογιών με τη χρήση πραγματικών κλινικών δεδομένων. Εφαρμόζουμε νέους τύπους πληρωμής -αποζημίωσης, όπως για παράδειγμα οι συμφωνίες επιμερισμού του ρίσκου, επεκτείνουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία.
Για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, σε επενδύσεις, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη δημιουργία ενός δικτύου ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έθεσε τρία ερωτήματα στον υφυπουργό Υγείας. Το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων covid-19. Εάν θα υπάρξει απόφαση να συνταγογραφούνται τα test και γιατί από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ούτε μια νέα κλίνη ΜΕΘ και εάν αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση εμμένει στην αντίληψή για ΣΔΙΤ.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε ότι «το έχουμε πει, ένα είναι το σύστημα, ένας είναι ο αριθμός που ανακοινώνετε κάθε ημέρα. Δεν υπάρχει κανένα διπλό σύστημα, διπλά βιβλία είχε μόνο ο κ. Πολάκης όταν ήταν δήμαρχος». Για τις ΜΕΘ κάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμείς τις διπλασιάσαμε και μετά την έξαρση των κρουσμάτων καταφέραμε και γρήγορα λειτούργησαν και δεν αφήσαμε κανέναν πολίτη». Τέλος για τα covid-test, ο υφυπουργός τόνισε πως «είναι δωρεάν για όποιο πληροί τα κριτήρια να το κάνει και όχι μόνο το test αλλά και ότι άλλο αφορά την πανδημία και κανείς συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ».
Πηγή: ΑΠΕ