Πρόβα εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών

Οι τελευταίες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς θα γίνει η τελική πρόβα της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από την singular logic η οποία θα επικοινωνήσει σχεδόν με όλες τις περιφέρειες.

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα έχουν δικαίωμα ψήφου 108 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι σε σχέση με τον Ιανουάριο. Όλα είναι έτοιμα για την Κυριακή διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου και εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η πρώτη εκλογική εκτίμηση, δηλαδή το 10% των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα στην Επικράτεια, αναμένεται να γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής.

Κι αυτό θα συμβεί για δύο λόγους. Αφενός οι εκλογές γίνονται με λίστα και αυτό θα κάνει τη διαδικασία ταχύτερη και αφετέρου 8 από τις 13 περιφέρειες θα στείλουν ηλεκτρονικά και όχι τηλεφωνικά τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συχνές ερωτήσεις ψηφοφόρων

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές με λίστα;

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

• Μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr (Μάθε πού ψηφίζεις)

• Καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500

Συγκεκριμένα:

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500:

Τρίτη – Πέμπτη 09:00 έως 18:00

Παρασκευή 09:00 έως 19:00

Σάββατο 09:00 έως 21:00

Κυριακή 07:00 έως 19:00

για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.

Είμαι ετεροδημότης, πού ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής.

Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;

Οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τη λίστα που καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά σειρά στη λίστα του ψηφοδελτίου (όπως γίνεται ανάλογα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση – Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Καμμένος: Έχουμε νικήσει του δημοσκόπους πέντε φορές και θα τους ξανανικήσουμε

Άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζήτησε ο Τσίπρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ