Πρόταση δυσπιστίας-Σκουρλέτης: Οφείλετε απαντήσεις για το καθεστώς χειραγώγησης θεσμών, προσώπων, υπουργών και της κοινής γνώμης

«Οφείλετε απαντήσεις για το καθεστώς χειραγώγησης θεσμών, προσώπων, υπουργών και της κοινής γνώμης», υποστήριξε ο βουλευτής Επικρατείας  του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Βουλή, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας  που κατέθεσε το κόμμα του.

Σκουρλέτης στον Realfm 97,8: Ο Μητσοτάκης θυμίζει την Μελόνι ολοένα και περισσότερο

«Ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, ένα από τα λάθη που κάνουν καμιά φορά τα κόμματα, είναι να υιοθετούν την προπαγάνδα τους και με αυτό τον τρόπο να χάνουν την πραγματικότητα. Άκουσα πριν τον κ. Κουμουτσάκο που αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του ‘15 και μας είπε: «εσείς οι οποίοι δεν σεβαστήκατε την λαϊκή εντολή»… Τι μας λέγατε το ‘15; Ότι είναι ένα δημοψήφισμα για το ποιοι είναι υπέρ και κατά της Ευρώπης. Γι’ αυτό και βγάλατε το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Τώρα τι έρχεστε και μας λέτε; Ότι δεν σεβαστήκαμε εκείνη την εντολή. Σας λέγαμε ότι είναι ένα δημοψήφισμα που αφορά μια συγκεκριμένη πρόταση, που είχε έρθει τότε από την τρόικα, την οποία βάλαμε στην κρίση του λαού και, ακριβώς επειδή ενεργοποιήσαμε τον λαϊκό παράγοντα, αυτό όπλισε την κυβέρνηση ώστε αμέσως μετά να φέρει μια πολύ πιο ήπια συμφωνία και να έχει το πολιτικό σθένος να την θέσει στην κρίση του λαού τον Σεπτέμβριο του ‘15. Αυτόν τον Σεπτέμβριο του ‘15, ρε παιδιά, εσείς που ανατρέχετε πίσω, γιατί δεν τον αναφέρετε ποτέ; Γιατί σας πείραξε αυτό. Διότι υπήρχε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτή την οποία εσείς την έχετε πολύ χαμηλά στη δική σας κλίμακα αξιών», είπε ο κ. Σκουρλέτης

Ο διχασμός

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην Βουλή ήταν «απόλυτα διχασμένη». «Μας λέτε για τις συντάξεις. Σήμερα σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος, συνταξιούχοι, είδαν αυξήσεις. Με ποιανού νόμο έγινε αυτό; Αυτόν που καταγγέλλετε; Υπήρξε κάποια δική σας διάταξη που προέβλεπε αυτό να γίνει τώρα; Τι αναθεωρητισμός είναι αυτός, ρε παιδιά, της πρόσφατης πραγματικότητας; Είμαστε όλοι πρωταγωνιστές, ζούσαμε όλοι, δεν είναι οι προηγούμενες γενιές, τα έχουμε ζήσει, ξέρουμε πως έγιναν αυτά τα πράγματα. Ήρθε ο κ. Καραμανλής και είπε ότι «υπογράψαμε Συλλογικές Συμβάσεις». Αν δεν μας είχε βγάλει από το μνημόνιο η προηγούμενη κυβέρνηση θα είχατε αυτή τη δυνατότητα, να υπογράψετε Συλλογικές Συμβάσεις εσείς που τις καταργήσατε; Αυτή είναι η πραγματικότητα.»

Επίσης ο κ Σκουρλέτης  επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία  έχει και δύο γραμμές: «Βλέπω δύο γραμμές. Μέχρι τώρα υπήρχε μια καταγγελία ότι η δική μας προσπάθεια είναι να υπονομεύσουμε τη Δημοκρατία, ότι κατασκευάζουμε ψέματα, ότι όλα αυτά είναι δικές μας κατασκευές. Εσείς ήρθατε με μία άλλη γραμμή τώρα, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας και λέτε «κοιτάξτε να δείτε, τι λέει η ΑΔΑΕ; Η ΑΔΑΕ λέει ότι έγιναν παρακολουθήσεις, δεν λέει αυτά που λέτε εσείς από εκεί και πέρα». Βοήθησε ο κ. Βορίδης η συζήτηση που έγινε πριν και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και με τον κ. Τσακαλώτο, να αποκατασταθεί στα μάτια της κοινής γνώμης και του Κοινοβουλίου, ποιοι είναι οι πυλώνες του Κράτους Δικαίου. Γιατί το Κράτος Δικαίου είναι η ασπίδα του πολίτη απέναντι στην κρατική εξουσία. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι μέσα από αυτή την συζήτηση μπορούμε κάποιοι και υπερασπιζόμαστε τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, τη Δημοκρατία και ο κόσμος καταλαβαίνει», είπε.

«Αυτοί ήταν οι λόγοι που επέβαλλαν στο δικό μας κόμμα να καταθέσει, σε αυτή την συγκυρία, που έχουν επιβεβαιωθεί πολλά πράγματα, που υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ.  Σκουρλέτης και συνέχισε: «Σας άκουσα κ. Βορίδη να μας λέτε κάποια στιγμή, αναφερόμενος στην υπόθεση των καναλιών, ότι «πήγατε να χαρίσετε άδειες». Ποιος το λέει αυτό; Τριάντα χρόνια είχατε χαρίσει τις άδειες, βασισμένοι σε σχέσεις διαπλοκής. Δεν υπήρχε πλαίσιο και σήμερα υπάρχει ένας νόμος που δεν τον αλλάξατε! Ο δικός μας νόμος, που έβαλε κανόνες, υποχρέωσε τους καναλάρχες να δώσουν χρήματα και μιλάτε εσείς για χάρισμα; Η αποκατάσταση των κανόνων στο χώρο των τηλεοπτικών αδειών είναι χάρισμα; Μα τόσο πια τυφλωμένοι είσαστε; Τόσο έχετε πιστέψει την προπαγάνδα σας; Συνεννοηθείτε μεταξύ σας.»

Ο κ. Σκουρλέτης  συνέχισε αναφερόμενος στην Τουρκία: «Έχουμε μια υπαρκτή προκλητικότητα, απειλή, επιθετικότητα από την Τουρκία; Υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί αυτό; Δεν νομίζω να μην το αντιλαμβάνεται. Ποιος είναι επιφορτισμένος να φυλάει με τα όπλα τα σύνορα της πατρίδας; Είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναι ή όχι; Επί δύο χρόνια τον παρακολουθούσατε, ναι ή όχι; Δύο χρόνια συνεχούς παρακολούθησης σημαίνει δώδεκα εντολές. Δώδεκα εντολές παρακολούθησης συνεχώς ανανεούμενες. Υπήρχε εθνικός λόγος που τον παρακολουθούσατε; Δηλαδή, ο άνθρωπος που θα προστατέψει τη χώρα από τον εξ ανατολών εθνικό κίνδυνο, αποτελεί ο ίδιος εθνικό κίνδυνο και συντρέχουν εθνικοί λόγοι για να τον παρακολουθούν; Εξέλιπαν αυτοί; Γιατί του ανανεώσατε για ένα χρόνο τη θητεία; Αυτά τα ερωτήματα είναι πολιτικότατα, σοβαρότατα και προφανώς δεν μπορεί να μας τα απαντήσει η έρευνα της ΑΔΑΕ. Η έρευνα της ΑΔΑΕ λέει αυτά που μέχρι τώρα αρνιόσασταν και που εσείς προσωπικά κ. Βορίδη είχατε το σθένος να το παραδεχθείτε: «υπήρξε παρακολούθηση». Με τη βούλα της ΕΥΠ και τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού προϊσταμένου Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτά, ότι βγάλαμε τον Δημητριάδη και πήρε μαζί του το αμάρτημα, δεν μετράνε. Ο Δημητριάδης δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Με υπογραφή του κ. πρωθυπουργού δούλευε», είπε ο κ. Σκουρλέτης

«Όλο αυτό το σύστημα, αυτό το καθεστώς πολλαπλών και πολυεπίπεδων παρακολουθήσεων, που δεν σταμάταγε μόνο στην ΕΥΠ, αλλά είχε και τις συνέργειες του Predator -το οποίο, όμως, το λειτουργούσαν κρατικοί υπάλληλοι- σε συνδυασμό με την ιστορία της ρουμανικής εταιρείας, αποτελούν ακριβώς όλο αυτό το πλαίσιο χειραγώγησης Θεσμών, προσώπων, υπουργών, της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό μιλάμε για μια «κατασκοπευτική Δημοκρατία», τελικά, άρα μια μη Δημοκρατία. Γι’ αυτό σας εγκαλούμε σήμερα και πάνω σε αυτά καλείστε να απαντήσετε. Και δεν μπορεί να εμφανίζεται ο κ. Χατζηδάκης, ο άνθρωπος που χειρίστηκε όλες τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών επί των κυβερνήσεών σας, να παρακολουθείται και να λέει «εγώ πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία απολύτως σχέση». Και ποιος έχει; Αν δεν έχει ο πολιτικός προϊστάμενος, τότε τι είναι δηλαδή, επικίνδυνος, αδαής, κάτω από τη μύτη του γίνονταν όλα αυτά; Μπορεί να παραμένει σε αυτή τη θέση;», διερωτήθη ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε, απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη.

Δικολάβος ο Βορίδης

«Για όλα αυτά τι έχετε να πείτε; Είναι μία σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Επιλέξατε, λοιπόν, να μην απαντήσετε. Εσείς κ. Βορίδη είπα ότι προσπαθήσατε. Με μια δεινότητα νομική, αλλά που θυμίζει περισσότερο… δικολάβο -συγνώμη, με όλη τη συμπάθεια που σας έχω- και όχι μια στέρεη νομική προσέγγιση, προσπαθήσατε να απαντήσετε λίγο διαφορετικά. Αλλά όλοι οι προηγούμενοι ήταν «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Αυτή την τακτική, του να πετάτε την μπάλα απ’ έξω, του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», είναι σίγουρο ότι θα την υιοθετήσετε πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Διότι δεν σας συμφέρει, όχι μόνο η σύγκριση σε σχέση με τις κυβερνητικές θητείες, αλλά και το ότι θα πρέπει να μιλήσουμε κι εμείς για το τι παραλάβαμε. Εκεί… αφήστε τα. Αφήστε το τι παραλάβαμε. Διαβάστε το βιβλίο του Τσακαλώτου, είναι καλό βοήθημα, σας το συνιστώ.

Αυτή την τακτική την έχετε επιλέξει πηγαίνοντας στις εκλογές διότι δεν έχετε να απαντήσετε κάτι πειστικό γιατί είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, γιατί ο πληθωρισμός τσάκισε τα εισοδήματα, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια χαρακτηρίζεται από κερδοσκοπικές συνθήκες, γιατί οι φοιτητές βρίσκουν μπροστά τους την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και αντιμετωπίζουν καθημερινά τον αυταρχισμό, γιατί οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, γιατί, παρά τη μεγέθυνση των τελευταίων ετών, το μερίδιο της εργασίας έχει υποχωρήσει, ενώ αυξάνει το μερίδιο των κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για τα θέματα του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, σας υποβάλαμε αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Φαίνεται ότι το μόνο, πλέον, που θα μπορούσε να είναι παραγωγικό, γόνιμο, ωφέλιμο από μέρους σας, είναι να προκηρύξετε το συντομότερο εκλογές. Να μιλήσει ο λαός. Αυτό δεν πρέπει να το φοβάστε. Εμείς, πάντως, δεν το φοβόμαστε», κατέληξε ο κ. Σουρλέτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ