Προανακριτική: Τι απαντά ο Άρειος Πάγος για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

Της Άννας Κανδύλη

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Αυτό απαντά ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσος, στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα κ. Μπρακουμάτσος παραπέμπει στην υπουργική απόφαση (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής τους που έχουν εκδοθεί, θα πρέπει να καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων προστασίας.

Σχετικά τώρα με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» σημειώνει ο κ. Μπρακουμάτσος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ